Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 29 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe cocktailbar heeft niet alleen beste uitzicht over Amsterdam

LuminAir, ‘de bar boven Amsterdam’, heeft de potentie om uit te groeien tot een geliefde plek om te genieten van het goede leven. Centraal gelegen, een prachtige ambiance, sublieme cocktails, bijzondere happening en natuurlijk het fenomenale uitzicht over het centrum van Amsterdam. 30 juni ging LuminAir open en Manners mocht alvast eerder komen proeven.

Op de plek waar LuminAir onlangs gerealiseerd werd, zat vroeger de Sky Lounge. De bovenste verdieping van het Hilton Double Tree had altijd al een prachtig uitzicht, maar met dit nieuwe concept is Amsterdam weer een bijzonder aangename plek rijker waar je je kan wijden aan de geneugten van het leven.

In deze nieuwe cocktailbar heb je het beste uitzicht over Amsterdam
Ook binnen is het thema licht en lucht fraai doorgevoerd (Afbeelding: LuminAir)

Op loopafstand van Centraal Station lopen we het Hilton binnen en pakken we de lift naar boven. Eenmaal gearriveerd op onze bestemming worden we direct naar het uitzicht getrokken. Wat ziet Amsterdam er toch prachtig uit van boven! De fraaie Hollandse luchten die over de stad trekken, schilderen telkens weer een ander stilleven waardoor je wil blijven kijken.

In hoger sferen door licht en lucht

Het licht wat door de hoge ramen en op het dakterras valt, bepaalt direct de sfeer en het is dan ook niet verwonderlijk dat de eigenaars dit hebben omarmd als thema.

Dit thema vinden we terug in het interieur met als opvallendste element de wolkvormige kunstvoorwerpen aan het plafond die ook als de zon buiten al onder is dankzij lichtprojecties erin slagen de gasten in hogere sferen te houden.

In deze nieuwe cocktailbar heb je het beste uitzicht over Amsterdam
Een uitmuntende en originele selectie signature cocktails (Afbeelding: LuminAir)

Ook de menukaart voor de signature cocktails gebruikt het thema ‘licht’ via een lumen-classificatie die correspondeert met de frisheidsschaal van de cocktails.. We proberen zowel de frisse als de zwaardere cocktails en zijn overtuigd van de balans in geuren en smaken. De presentatie van de cocktails mag er ook zijn. Ook op bier- en wijngebied zijn er goede opties te over.

Hemelse happen uit 3D-printer

Dan het eten. Hoewel LuminAir nadrukkelijk zegt geen restaurant te zijn, staan er alsnog zes man in de keuken en die bereiden smaakvolle happen. Of je nou staand wil borrelen of zittend aan tafel, je kunt niet om de happenkaart heen. We proberen alle happen uit en het moet gezegd, het overgrote deel is zeer geslaagd. De versbereide sushi is een goede keuze voor bij je cocktail. Andere aanraders zijn de kip (onze favoriet, meerdere refills van besteld!) en ook de bloemkool. Ook de oesters deden het uitstekend bij de drankjes. De sliders met redefined meat (uit de 3D-printer) vond ik ook bijzonder smakelijk en een mooie portie. Het BBQ-vlees is ook goed geslaagd en mooi mals.

In deze nieuwe cocktailbar heb je het beste uitzicht over Amsterdam
LuminAir is geen restaurant, maar toch kun je er heel lekker eten (Afbeelding: LuminAir)

De menukaart kan ons goed bekoren en ook de prijzen vallen ons mee. Salades kosten 12 euro, soep 7 euro, sandwiches 14 euro en truffelfrietjes 9 euro. Heel schappelijk allemaal. LuminAir is niet alleen voor de happy few, maar verdient het om ontdekt te worden door iedereen die graag een paar uurtjes wil verpozen, in de verte staren en lekker eten en drinken op een plek waar alles klopt.

De eigenaar sprak de ambitie uit om door te stoten tot de beste 50 bars van de wereld. Een moedig streven. Of ze dit gaan halen, is altijd afwachten, maar voor Amsterdam zou het leuk zijn als dat lukt. In elk geval is een bezoek aan LuminAir absoluut iets wat je een keer moet proberen, dus pak die lift naar de bar boven Amsterdam.

Meer informatie over LuminAir is te vinden op haar Instagram. En check ook welke nieuwe cocktailtrend je deze zomer absoluut moet proeven.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.