Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 20 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

New Balance dropt zijn populairste sneakers in ‘groenste grijs’ ooit

Gelukkig wordt ook de modewereld steeds duurzamer, en New Balance doet daar volop aan mee. Ter ere van Earth Day 2022 komt het merk met een collectie die voldoet aan de green leaf standard. De slogan: “The greenest gray has ever been“. Jawel, jouw favoriete 574-sneakers zijn er nu in het groenste grijs ooit

Natuurlijk, het is beter om helemaal geen nieuwe kleding te kopen, maar die gedachte is nog niet realistisch. Als merk werken aan een volledig duurzame toekomst is het minste wat je kunt doen en New Balance is goed op weg. Zonder stijl uit het het oog te verliezen.

New Balance 574 in het groenste grijs ooit

In de nieuwe collectie ligt de nadruk op sneakers met een hoog volume; de 574 en Fresh Foam 1080v12. Polyester en leer zijn twee van de materialen met de grootste impact op het klimaat voor New Balance. Dit initiatief is opgezet om het doel van het Amerikaanse merk te ondersteunen om voor 2025 50% gerecycled polyester en 100% geprefereerd leer te gebruiken.

new balance 574, green leaf, groenste grijs, sneakers, eco
🍃
(Afbeelding: New Balance)

“Het bouwen van onze sneakers en andere producten op een meer verantwoorde manier is een voortdurende reis”, aldus Cynthia Maletz, directeur van Product Creation Platforms voor New Balance, tegen Manners Magazine. “We zetten onze inspanningen voor green leaf voort met stijlen vanuit onze schoenencollectie met het grootste volume, waarbij we onze inspanningen plaatsen daar waar de impact het grootst zal zijn.”

Duurzame sneakers en kleding in de lente van 2022

In de lentecollectie van 2022 voldoet ongeveer 19% van de New Balance-schoenencollectie en meer dan 60% van de kledingcollectie voldoen aan de green leaf standard van het merk. Dit label richt zich op het versnellen van systemische verandering en het stimuleren van efficiëntie om de materiële milieueffecten van het sportmerk te verminderen. New Balance debuteerde zijn green leaf standard voor kleding in 2020 en blijft het aanbod uitbreiden.

Green Leaf Standard

De green leaf standard van New Balance geeft aan dat het specifieke product milieuvriendelijke materialen bevat. Voor kleding die voldoet aan de standaard zijn ten minste 50% van de materialen in een kledingstuk afkomstig van milieuvriendelijke materialen. Voor sneakers die voldoen aan de standaard zijn ten minste 50% van de materialen in de upper milieuvriendelijk. En tenminste één materiaal in de tussen- of buitenzool maakt gebruik van ongeveer 3% bio-based of 5% gerecycled materiaal.

New Balance beschouwt een materiaal als milieuvriendelijk op basis van zijn fysieke kenmerken (bijvoorbeeld gerecycled polyester) of op basis van zijn meer duurzame sourcing-praktijken (bijvoorbeeld leer afkomstig van LWG Gold beoordeeld leerlooierijen). Specifieke details over hoe elk product voldoet aan de green leaf standard vind je op het zorglabel van het kledingstuk, sneakers als de 574 of de hangtag.

Doelen voor 2030

Als onderdeel van de overkoepelende Responsible Leadership-strategie is New Balance op weg naar een koolstofarmere toekomst met een holistische set van doelen tussen nu en 2030:

Hernieuwbare energie: New Balance streeft ernaar om voor 2025 100% hernieuwbare elektriciteit te gebruiken in zijn wereldwijde activiteiten en stelt nieuwe op wetenschap gebaseerde reductiedoelstellingen in alle scopes van emissies als ondertekenaar van de Business Ambition for 1.5oC en het UN Fashion Industry Charter for Climate Action.
Levensduur en circulariteit: het Amerikaanse sportmerk streeft ernaar om voor 2025 zero waste naar de stortplaats te sturen vanuit zijn schoenenfabrieken. En het merk voerde in 2021 een kledingreparatiepilot uit als onderdeel van zijn reis om afval na consumptie aan te pakken en een hoger niveau van circulariteit tot stand te brengen.
Materialen met een lagere koolstofuitstoot: polyester en leer zijn twee van de grootste aanjagers van klimaatimpact voor New Balance. Als eerste stap om die impact te verminderen, zal het merk voor 2025 50% gerecycled polyester en 100% geprefereerd leer gebruiken.
Veerkracht: om de emancipatie van vrouwen te ondersteunen en de stabiliteit en veerkracht van de gemeenschap te bevorderen, werkt New Balance ernaar toe dat 100% van de vrouwen in hun fabrieken voor sneakers en ander schoeisel voor 2025 kunnen profiteren van onderwijs- en vaardigheidstrainingen.

Shop de green leaf-collectie op de website van het merk. Meer over sneakers lees je op deze overzichtspagina.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.