Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

7 briljante stand-up comedy specials op Netflix die je gezien moet hebben

Zit je ook thuis vanwege het coronavirus? Nu we niet meer naar de bioscoop, restaurants of cafés kunnen, zijn we nog meer dan normaal aangewezen op Netflix. Ter afleiding tussen al het alarmerende corona-nieuws zetten we 7 ijzersterke stand-up comedy specials voor je op een rijtje die je direct kunt streamen.

Tussen de bedrijven door moeten we met zijn allen toch wat te lachen hebben.

Dave Chappelle: The Age of Spin (IMDb: 8.0)

Opeens was de legendarische Dave Chappelle er weer. In een jaar dropte de komedie-legende achter de Chappelle’s Show maar liefst vier stand-up specials op Netflix. Vooral zijn laatste twee waren controversieel, en lang niet zo sterk als de eerste twee, Deep in the Heart of Texas en The Age of Spin. Als je er eentje wilt checken, laat het dan vooral die laatste zijn. Spin laat Chappelle in bloedvorm zien, met scherpe en originele grappen die elkaar in rap tempo opvolgen. Je bent echter gewaarschuwd: Chappelle ontziet niemand, met alle controverse van dien.

Hasan Minhaj: Homecoming King (IMDb: 8.3)

Hasan Minhaj kennen we van The Daily Show, maar de beste man is zoveel meer dan dat. Homecoming King gaat over zijn eigen leven, als zoon van Indiaas-Amerikaanse immigranten. Alleen al die clash van culturen levert talloze hilarische anekdotes op, waarbij de situaties waarin zijn familie belandt zo komisch zijn dat Minhaj eigenlijk geen grap meer hoeft te maken. Indirect bevat Homecoming King daarmee ook een serieus kijkje in het leven van een ander. Minhaj schetst een hilarisch en leerzaam beeld van hoe het is om als zoon van immigranten in Amerika op te groeien, zonder voor de makkelijke Trump-grappen of rants te gaan.

Jim Jefferies: Bare (IMDb: 8.1)

Jim Jefferies was al internationaal populair, maar na de verschillende shootings in Amerika van vorig jaar brak de Australiër echt door. Dat komt vooral door Bare, een Netflix Original uit 2014. Een groot deel van die stand-up special gaat namelijk over de cultuur rondom wapenbezit in Amerika, en dan met name de gevolgen ervan. Jefferies weet met zijn originele grappen gevoelige onderwerpen op de korrel te nemen en daarmee taboes te doorbreken. Een flinke dosis politiek dus, maar zonder dat het storend of saai wordt. En maak je geen zorgen: de Australiër vertelt ook uitgebreid over het vaderschap en alle chaos die daarmee gepaard gaat.

Bo Burnham: Make Happy (IMDb: 8.4)

In 2016 kwam Make Happy uit, een stand-up special van het destijds 26-jarige comedy-wonderkind Bo Burnham. Fans kregen opeens een volwassen Burnham voorgeschoteld, dit keer met een boodschap en serieuze onderwerpen. De vlijmscherpe one-liners vliegen je om de oren, met onderwerpen als Hollywood, rap, zijn eigen werk, hypocrisie en mentale gezondheid. Een breed scala aan topics dus, waar Burnham op rap tempo doorheen danst. Saai wordt het in ieder geval nooit, met dit toptalent. Bereid je echter voor: na afloop zul je even bij moeten komen.

John Mulaney: Kid Gorgeous at Radio City (IMDb: 7.9)

John Mulaney kun je kennen van de Netflix Original Big Mouth, of als schrijver van Saturday Night Live. De beste man heeft ook een van de beste stand-up specials van de afgelopen jaren afgeleverd. Dan hebben we het over Kid Gorgeous at Radio City. Mulaney, altijd goedgehumeurd, weet met een brede glimlach zichzelf, anderen en de normen en waarden waarmee we leven te fileren. En maak je geen zorgen: Mulaney weigert Trump te noemen. De Emmy-winnaar is in deze special in bloedvorm!

Hannah Gadsby: Nanette (IMDb: 8.4)

Je moet haast onder een steen geleefd hebben om niet van Hannah Gadsby gehoord te hebben. De controversiële Australische comedienne wist diepe indruk op de industrie te maken met Nannette. Zonder het sarcastische schild dat veel collega’s opwerpen pakt Gadsby volstrekt eerlijk onderwerpen erbij met een emotionele ondertoon. De grappen zijn nog steeds briljant, maar de Australische comedienne vertelt je vooral een verhaal dat je nog lang bij zal blijven. Van mannen als Louis C.K. tot haar leven als lesbische vrouw: de Australische gaat helemaal los.

Daniël Arends: Carte Blanche (IMDb: 7.4)

In Nederland hebben we niet de rijke stand-up cultuur die Engeland en Amerika wel rijk zijn, maar gelukkig kun je ook in ons kikkerlandje hoogtepuntjes vinden. Op Netflix kun je drie stand-up shows van Daniël Arends checken, waarvan Carte Blanche wat ons betreft met afstand de beste is. Arends noemt zichzelf een ‘dik, klein bruin clowntje’, maar weet als geen ander de vinger op de gevoelige plek te leggen met zijn fantasievolle verhalen. Daarbij weet je als kijker nooit of hij nou aan het fantaseren, improviseren of zelfs aan het liegen is, en die verwarring is nou precies wat Arends zo goed maakt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.