Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort wéér wereldhit met ‘horror’ voor filmpuristen

Netflix scoort opnieuw een wereldwijde hit met Jennifer Lopez, op een deprimerende manier die vooral een déjà vu oplevert. Atlas komt in een dubieus rijtje, al zal de streamingdienst daar maling aan hebben.

De hitlijsten van Netflix zijn voor filmpuristen vaak pure horror. Niet omdat dat genre oververtegenwoordigd is, maar door de deprimerende hitformule die de streamingdienst keer op keer inzet. Beroemd gezicht op een B-film-actie-script plakken, flinke dosis marketing erop loslaten en je hebt een gegarandeerde wereldwijde hit.

De matige filmhits van Netflix

Kwaliteit maakt dan niet meer uit. Neem The Mother, een actiefilm waarin alleskunner Jennifer Lopez vorig jaar de hoofdrol speelde. De Netflix Original was zo matig dat een criticus het destijds “ChatGPT-achtige filmmakerij” noemde. Sterker nog, de recensent in kwestie merkte op dat kunstmatige intelligentie in ieder geval een nog te volgen script zou produceren. Het regende onvoldoendes, maar de hoge piefen van de streamingdienst zullen er niet wakker van hebben gelegen: The Mother was één van de best bekeken Netflix-films van 2023 en stond lange tijd wereldwijd op één.

Online roept men al jaren dat die consistente matige filmoutput op een gegeven moment Netflix zal gaan nekken. De praktijk lijkt echter eerder het tegendeel te bewijzen. Het leeuwendeel van de abonnees vindt het meer dan prima om onderuitgezakt op de bank een bekend gezicht rond te zien rennen in een verder ongeïnspireerde B-film. Sinds Netflix gedetailleerde kijkcijfers deelt tekent dat plaatje zich des te duidelijker af.
Daarom gaat de streamingdienst dat trucje gewoon herhalen.

Atlas: armoedige topscoorder

Sinds afgelopen vrijdag staat Atlas op Netflix, een sciencefiction film met opnieuw Jennifer Lopez in de hoofdrol. Haar nieuwe tour lijkt genadeloos te floppen, maar op de streamingdienst is wel opnieuw gigantisch aan het score. De film stootte afgelopen weekend meteen door naar de nummer één-plek op de streamingdienst. Op zich niet een absurde prestatie, maar na The Mother kun je er gerust vanuit gaan dat de scifi-film weer astronomische kijkcijfers gaat scoren en aan het scoren is.

Jennifer Lopez Atlas sciencefiction film trailer Netflix 33
(Afbeelding: Netflix)

Lopez speelt een data-analist genaamd Atlas Shepherd, die samen met kunstmatige intelligentie de mensheid moet zien te redden. Dat zorgt voor de nodige frictie, want Shepherd heeft eigenlijk een hekel aan AI. De eerste trailer voor Atlas oogde al niet al te best, en het feit dat Brad Peyton aan het roer staat als regisseur is ook nou niet bepaald hoopgevend. De beste man leverde in het verleden vooral hersenloze actiefilms als San Andreas en Rampage af. Prima loos kijkvoer, maar toch: de lat ligt niet hoog.

Recensenten zijn genadeloos

Zelfs daar duiken Lopez en co. blijkbaar nog onderdoor. Ook Marvel-ster Simu Liu kan Atlas niet redden: de Netflix Original wordt wereldwijd door critici neergesabeld. Op Rotten Tomatoes, een platform dat recensies van journalisten verzamelt, scoort de scifi-film een zeer matige 13 procent.

Oftewel: slechts dertien procent van alle critici heeft Atlas een voldoende gegeven. Vaak kun je dan bij de wat simpelere actiefilms nog claimen dat de film vooral bedoeld is voor het grote publiek, niet de highbrow-journalisten. Maar ook onder het publiek pakt de film een zeer magere 50 procent. Op IMDb doet de Netflix Original het niet veel beter met een 5.6. Oef.

“Netflix’ Atlas is verstoken van humor, slimme dialogen en normale menselijke interactie,” concludeert de recensent van FandomWire. Ook de recensent van Digital Spy is genadeloos: “Netflix’ nieuwe epos Atlas is alsof je alle clichés uit het sciencefictionboek bij elkaar zet (inclusief Hollywoods obsessie met apocalyptische AI), zonder ook maar een idee te hebben hoe je die clichés samenvoegt tot iets dat de tijd van de kijker waard is.”


Het stopt niet vanzelf

Elliott Collins van Movie Files zoomt uit en vat de Netflix-trend accuraat samen: “Netflix heeft het weer geflikt door weer een generieke film te maken die er precies hetzelfde uitziet als de vorige en helaas is Atlas niet anders.”

Maar ja, heb nog even geduld en de streamingdienst pronkt weer met recordcijfers. Gelukkig staat er ook genoeg kijkvoer van een hoger niveau op de streamingdienst. Check bijvoorbeeld onze lijst met de allerbeste thrillers op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.