Noah Korevaar
Noah Korevaar Bioscoop 1 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Emma Stone schrijft filmhistorie met sterrencast en topregisseur

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos is as we speak filmgeschiedenis aan het schrijven met Emma Stone. Maak kennis met Kinds of Kindness, naar wij verwachten een van de beste films van 2024.

De 50-jarige filmmaker werd eerder dit jaar bedolven onder de prestigieuze prijzen dankzij het succes van Poor Things, een surrealistische moderne Frankenstein-film. Waaronder maar liefst vier Oscars.

Emma Stone en Lanthimos schrijven geschiedenis

Voor Poor Things werkte Lanthimos samen met wie je ondertussen gerust zijn muze kunt noemen: Emma Stone. In 2018 leverden ze samen al de fantastische dramafilm The Favourite af, dat zich in de achttiende eeuw afspeelt. Het leverde Lanthimos een Best Picture-nominatie op. Waarmee hij na Poor Things al op een streak van twee Best Picture-nominaties zit.

Daar kan hij waarschijnlijk snel een derde aan toe gaan voegen. Lanthimos en Stone hebben het tempo namelijk verder opgevoerd door vrijwel direct na de opnames van Poor Things door te gaan met een volgend project. Met deels dezelfde cast en crew filmden ze in 2022 ook Kinds of Kindness. Opnieuw met Emma Stone en Willem Dafoe. Dit keer aangevuld met onder andere Jesse Plemons (Civil War).

“Veel van de crew is hetzelfde, vaak is veel van de cast hetzelfde, dus het voelt een beetje als een gek klein reizend theatergezelschap,” beschreef Stone de situatie onlangs nog.

Derde film in korte tijd

Daar blijft het overigens niet bij: Yorgos Lanthimos heeft ook een scifi-komedie in pre-productie waarvoor Emma Stone en Jesse Plemons al hebben getekend, genaamd Bugonia. “Twee door samenzweringen geobsedeerde jonge mannen ontvoeren de topvrouw van een groot bedrijf, ervan overtuigd dat ze een buitenaards wezen is dat van plan is de planeet Aarde te vernietigen.”

Oftewel: alles wijst erop dat Lanthimos en Stone straks binnen een paar jaar drie de hemel in geprezen films afgeleverd hebben, in drie verschillende stijlen en genres. Een nu al historische samenwerking tussen een actrice en filmmaker. We gaan niet te voorbarig juichen, maar met de track record van de regisseur is het niet geheel overdreven om te verwachten dat hij straks drie of zelfs vier Best Picture-nominaties op rij kan claimen. Nu nog hopen dat ie er ook daadwerkelijk eentje wint.

Eerste trailer voor Kinds of Kindness

In de tussentijd komt dus eerst nog Kinds of Kindness uit, in Nederland amper een half jaar na Poor Things. De film wordt beschreven als een fabel in drieluikvorm en volgt een man die controle probeert te krijgen over zijn eigen leven; een politieagent die gealarmeerd is dat zijn vermiste vrouw is teruggekeerd en een ander persoon lijkt; en een vrouw die vastbesloten is om een specifiek iemand te vinden met een speciale gave, “die voorbestemd is om een wonderbaarlijk spiritueel leider te worden.”

De eerste marketingbeelden wisten dankzij intrigerende collageachtige vormgeving direct te intrigeren, maar nu is er ook een uitgebreide eerste trailer om te bewonderen. Het werk van Lanthimos kennende raden we je echter vooral aan om straks blanco de bioscoop binnen te stappen. Dat kan gelukkig al zeer binnenkort: Kinds of Kindness staat voor halverwege juni op de bioscoopagenda.

Vorige succesnummers streamen

Ook benieuwd naar Poor Things of The Favourite? Die zijn respectievelijk op Disney+ en Netflix te streamen.

Emma Stone in Kind of Kindness, nederlanse bioscoop
Emma Stone in Kind of Kindness (Afbeelding: Searchlight Pictures)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.