Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

De anti-Nolan: Netflix sluit megadeal met topregisseur

Marriage Story was zonder twijfel een van de beste films van 2019. Na een aantal slappe Originals had Netflix goud in handen. Regisseur Noah Baumbach zette een hartverscheurend verhaal neer, waarin Adam Driver en Scarlett Johansson een koppel speelde dat naar een scheiding toewerkte.

Vooral Adam Driver viel op dankzij zijn fantastische acteerwerk. Recensenten prezen Marriage Story de hemel in. Netflix scoorde met de film zelfs zes Oscar-nominaties, waarvan Laura Dern er zelfs een wist te verzilveren met haar bijrol als een scheidingsadvocaat.

Netflix sluit megadeal

Het was niet de eerste film die Noah Baumbach voor Netflix afleverde. Dat was The Meyerowitz Stories (New and Selected). De impact van die film bleef echter vooral beperkt tot filmfanaten en de indiefilms-hoek, een genre waarin Baumbach al sinds zijn debuut in 1995 met Kicking and Screaming een held is. Met Marriage Story brak hij pas echt door bij het grote publiek.

Dat Netflix daar wel tevreden mee was, blijkt uit een nieuwe megadeal van het bedrijf. De streamingdienst heeft op Twitter namelijk officieel bekendgemaakt dat Noah Baumbach de komende jaren exclusief films gaat schrijven en regisseren voor Netflix.

Baumbach benadrukt dat hij al een thuis probeert te vinden sinds hij 25 jaar geleden zijn carrière in de filmindustrie begon. “Ik zou niet blijer kunnen zijn om films te gaan maken met Ted (Sarandos) en Scott (Stuber) en iedereen bij Netflix.” Ted Sarandos, Chief Content Officer van Netflix, laat weten dat ook hij “enthousiast” is over de deal en looft Baumbach: “Al meer dan twee decennia schrijft en regisseert Noah een aantal van de meest persoonlijke en invloedrijke films uit de Amerikaanse cinema.”

White Noise met bekende gezichten

Dat Baumbach een flinke zak geld en daarmee zekerheid krijgt, zal ook helpen natuurlijk. Het blijft echter niet bij deze aankondiging, want we weten al wat het volgende filmproject van Baumbach gaat worden. Voor Netflix gaat hij White Noise verfilmen, een boek van Don DeLillo over een professor wiens leven langzaam instort. Een perfecte match na Marriage Story dus, zou je zeggen.

Naar verluidt spelen Adam Driver en Greta Gerwig de hoofdrollen, al hebben Baumbach en Netflix dat nieuws nog niet bevestigd. Greta Gerwig is de vriendin van Baumbach, waarmee de regisseur al samenwerkte voor Mistress America, Greenberg en Frances Ha. Ook regisseert ze zelf films, met Little Women als hoogtepunt.

White Noise begint nog dit jaar met filmen. Over een eventuele releasedatum en andere details rondom de megadeal tussen Baumbach en Netflix is verder niks bekend. Één ding is wel duidelijk: waar Christopher Nolan het hekelt dat zijn films direct op HBO Max belanden naast de bioscoop, behoort Baumbach duidelijk tot het tegenovergestelde kamp dat de vrijheid die streamingdiensten bieden juist omarmt en de bioscoop snel achter zich laat.

NetflixFilm

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.