Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix gaat Chernobyl achterna met intense miniserie over kernramp

Maak kennis met The Days, een intense nieuwe miniserie van Netflix over de kernramp in Fukushima. Kan de streamingdienst HBO’s Chernobyl gaan evenaren?

Succession is zonder twijfel de beste HBO-serie van de afgelopen vijf jaar, maar Chernobyl verdient ook zeker een honourable mention. Craig Mazin zette met zijn historische dramaserie een pareltje van een Original neer. Chernobyl duikt op overtuigende wijze in de directe gevolgen van de catastrofale nucleaire ramp, die in 1986 plaats vond in wat tegenwoordig Oekraïne is.

Van Chernobyl naar Fukoshima

Met een dikke 95 procent op Rotten Tomatoes, talloze prijzen en een 9.4 op IMDb is het één van de beste series aller tijden. Een hoge lat, wat dramaseries en films over dergelijke rampscenario’s betreft. Toch gaat Netflix een poging doen om er overheen te springen. Op 1 juni komt namelijk de miniserie The Days naar de streamingdienst. We gaan van 1986 naar 2011.

Precies: het jaar waarin de Fukushima Daiichi-kernramp plaats vond. Het resultaat van een zware aardbeving die een verwoestende tsunami veroorzaakte. De aardbeving veroorzaakte ernstige schade aan de kernreactoren van de Daiichi-centrale in Fukushima, waardoor de koelsystemen werden uitgeschakeld. Dit leidde tot een smelting van de reactorbrandstof en de vrijlating van radioactieve stoffen in de omgeving. De tsunami die kort daarna volgde, verergerde de situatie.

Netflix presenteert The Days

Fukushima en Chernobyl zijn tot nu toe de enige INES level 7-kernrampen. Een internationale standaard waarmee aangegeven wordt hoe extreem een nucleaire ramp is. Logischerwijs worden beide kernrampen dus continu vergeleken.

Maar waar Chernobyl dus al het onderwerp was van een prestigieuze miniserie, bleef een vergelijkbare serie over Fukushima uit. Tot nu. Of, althans: tot 1 juni.

Netflix Fukushima serie The Days Chernobyl
📺 (Afbeelding: Netflix)

The Ring

The Days, een Japanse productie, volgt de kernramp en de directe gevolgen ervan vanuit de perspectieven van de overheid, het bedrijfsleven en de hulpverleners en werknemers ter plekke die hun leven op het spel moesten zetten om een tweede Chernobyl te voorkomen. De regie is opvallend genoeg in handen van Hideo Nakata, de maker van de originele Japanse versie van horrorklassieker The Ring.

Dit keer hoeft hij zich niet tot fictie te wenden om pure horror neer te zetten. Het echte verhaal van Fukushima is al angstaanjagend genoeg. Hij wordt afgewisseld door Masaki Nishiura, die samen met producent Jun Masumoto eerder de zeer succesvolle Japanse ziekenhuisserie Code Blue afleverde. Het topteam vertelt het verhaal van Fukushima in acht afleveringen.

1 juni

De kans is klein dat The Days daadwerkelijk HBO’s Chernobyl gaat evenaren, maar de eerste trailer belooft al wel veel goeds. De intense sfeer sleept je meteen het verhaal in, ondanks dat je eigenlijk al precies weet hoe het af gaat lopen. Ach, ook als de topscores en prijzenregen van Chernobyl uitblijven, kan het nog steeds een show worden die de moeite waard is. Op 1 juni gaan we erachter komen of Netflix een pareltje van een Original in handen heeft. En ach, anders hebben we altijd Chernobyl nog.

Netflix Fukushima serie The Days Chernobyl
📺 (Afbeelding: Netflix)

Rotten Tomatoes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.