Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 11 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Poetin boos op HBO en laat eigen versie van Chernobyl maken

Vladimir Poetin is boos op HBO, vanwege de razend populaire serie Chernobyl. In zijn ogen was de kernramp geen ongeluk, maar veroorzaakt door een Amerikaanse CIA-agent.

Chernobyl volgens de Russen

Of Poetin zelf graag naar HBO kijkt is nog even de vraag, maar de beste man is niet echt gecharmeerd van de miniserie over de nucleaire ramp in Chernobyl. HBO heeft met Chernobyl een rijk gedetailleerde miniserie gelanceerd die laat zien hoe de ramp zich in 1986 heeft kunnen voltrekken. En dat stuit Poetin tegen het verkeerde been, want volgens Rusland hebben de Russen niks verkeerds gedaan, maar is het de schuld van aartsvijand Amerika. Een CIA-agent zou volgens hem de boel hebben gesaboteerd, waardoor zich de grootste nucleaire ramp uit de geschiedenis kon voltrekken.

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO

On April 26, 1986, the Chernobyl Nuclear Power Plant in Ukraine, Soviet Union suffered a massive explosion that released radioactive material across Belarus, Russia and Ukraine and as far as Scandinavia and western Europe. Chernobyl dramatizes the story of the 1986 accident, one of the worst man-made catastrophes in history, and the sacrifices made to save Europe from the unimaginable disaster.

En wat doet iemand als Poetin dan? Juist, herschrijven die hap, om het Russische volk zijn verhaal voor te schotelen. Het Russische NTV-kanaal heeft al aangekondigd dat het zijn eigen Chernobyl-serie zal produceren, gebaseerd op het idee dat de CIA destijds een agent naar Chernobyl stuurde om de boel te saboteren. Als rechtvaardiging voor de aangepaste verhaallijn verwijst regisseur Alexei Muradov naar de complotdenkers. “Volgens één theorie hadden Amerikanen de kerncentrale van Chernobyl geïnfiltreerd. Vele historici ontkennen niet dat op de dag van de explosie een agent van de vijandelijke inlichtingendiensten aanwezig was.”

Poetin was zelf een KGB-officier in de tijd dat de ramp van Chernobyl plaatsvond. Hij zei al eens dat het opdelen van de USSR een grote fout is geweest en dat hij dat graag wil herstellen. Kortom, de Russische leider heeft de droom van een groot Rusland nog niet opgegeven. Ook al ligt Chernobyl in Oekraïne, Poetin beschouwt het nog immer als onderdeel van Rusland.

Poetin zal van hoge huize moeten komen

De HBO-serie Chernobyl is zo gezaghebbend en goed gemaakt, dat het Poetin van hoge huize moet komen om de serie te overtreffen. Maar dat zal Poetin weinig deren; als zijn volk hem maar gelooft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Poetin boos op HBO en laat eigen versie van Chernobyl maken
Sluiten