Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 15 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix in ban van erotische thriller met RT-score van 11 procent

De Fifty Shades-reeks is aangekocht door Netflix, en met succes. De in de grond geschreven erotische thriller Fifty Shades Freed is op dit moment de best bekeken film op Netflix.

Sijpelen de eerste effecten van de stakingen in Hollywood door en is er gewoon geen nieuw materiaal? Of is het Netflix-publiek gewoon verzot op tenenkrommende erotische thrillers. Dat laatste lijkt meer aannemelijk, te weten dat dit Poolse gedrocht met extreem lage IMDb-score ook al een monsterhit was.

Erotische thriller van dubieus allooi

Fifty Shades Freed is de film die de trilogie compleet maakt. Na het eerste deel, een verfilming van het boek van Vijftig Tinten Grijs, vloog uitgeblust Nederland naar doe-het-zelf-zaken voor touw en tape, en naar erotische winkels voor speeltjes. Mannen op leeftijd wisten niet wat ze meemaakten; na jarenlange radiostilte lokten hun vrouwen hen ineens naar de slaapkamer met Tarzans en ander gekleurd rubber. Ja, Fifty Shades of Grey, nu op Netflix te zien, was een enorme hype.

fifty shades freed, erotische thriller, best bekeken netflix film
Christian (Jamie Dornan) en Anastasia (Dakota Johnson) in Fifty Shades Freed (Afbeelding: Universal Pictures)

De eerste verfilming kreeg met een 25 procent score op Rotten Tomatoes al behoorlijk slechte kritieken. Daarna volgde Darker (11% score) en Freed maakte de trilogie in 2018 compleet. Ook deze film heeft een 11% score, vergelijkbaar met het rapportcijfer 1, op Rotten Tomatoes. De consensus van filmcritici: “Fifty Shades Freed brengt de zinnenprikkelende trilogie tot een onhandig einde, waardoor de filmfranchise uitgroeit tot een duidelijk onbevredigende ménage à trois.”

Fifty Shades Freed best bekeken Netflix-film van nu

Maar daar geven de Netflix-kijkers niks om, en dat is ze ook wel weer te prijzen. Waarom zou je je iets aantrekken van filmcritici als je gewoon zin hebt in een robbertje seksueel geweld zonder erbij na te denken. Het plot: Christian (Jamie Dornan) en Anastasia (Dakota Johnson) zijn net getrouwd en het leven lacht hen toe. Ana’s leven wordt echter bedreigd wanneer haar voormalige baas Jack Hyde wraak zweert.

Volgens filmdatawebsite Flixpatrol is Fifty Shades Freed wereldwijd de best bekeken film op Netflix van dit moment. In Nederland zijn de oortjes iets minder rood dan het gemiddelde, maar alsnog staat de erotische thriller hier op de zevende plaats.

Alle Fifty Shades-films zijn nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.