Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix geeft cultfilm Britney Spears eindelijk welverdiend debuut

Netflix gaat komende maand scoren met een legendarisch stukje popcultuur. Na een docuserie over Robbie Williams en een kijkje in het leven van David Beckham komt Britney Spears namelijk naar de streamingdienst.

Niet met een nieuwe onthullende documentaire, maar in de vorm van een cultfilm uit 2002: Crossroads. De film ging vlak na het monstersucces van ‘Oops…I Did It Again‘ en ‘Baby One More Time‘ uit en was meteen een megahit. Tja, wat wil je ook, met de commercieel succesvolste tienerartiest aller tijden in de hoofdrol.

Cultfilm Crossroads: tijd ver vooruit

De destijds 21-jarige Spears speelt Lucy in de opvallend gedurfde dramafilm over drie meiden die op roadtrip door Amerika gaan. Al snel komen ze een muzikant tegen die ze overtuigt om mee te doen met een muziekwedstrijd. Gedurfd ja, want de film gaat over onderwerpen als tienerzwangerschappen, verkrachting en in de steek gelaten kinderen. Niet het luchtige materiaal dat je van een tieneridool verwacht.

Laten we duidelijk zijn: Crossroads is allesbehalve een topfilm. De uiterst magere score van 3.6 op IMDb en een bedroevende 15 procent op Rotten Tomatoes zeggen genoeg. Toch is de film sindsdien uitgegroeid tot een ware cultfilm. Grey’s Anatomy en Bridgerton-bedenker Shonda Rhimes schreef de film, die werd geregisseerd door Tamra Davis. Het overwegend vrouwelijke productieteam was anno 2002 zeer uniek.

“Wauw, we waren onze tijd zo ver vooruit met een Afro-Amerikaanse scenarioschrijver; ik als jonge, vrouwelijke regisseur; en al deze vrouwen die een verhaal over vrouwen vertellen,” blikte Davis in 2022 nog terug tegenover Variety
.

Netflix bezorgt Britney Spears streamingdebuut

Ondanks die cultstatus is Crossroads al jaren nergens te streamen. Daar gaat Netflix op 15 februari dus verandering op brengen, dezelfde dag dat de Britney Spears-film uitkwam in 2002. “De eerste film ooit met de enige echte Britney Spears in de hoofdrol is nooit beschikbaar geweest op streaming… Maar daar komt verandering in!” schreef Netflix op X. “We zijn verheugd om aan te kondigen dat Crossroads eindelijk wereldwijd beschikbaar zal zijn op Netflix vanaf 15 februari.”

En Spears zelf? Die noemde de film in haar vorig jaar uitgekomen biografie “zo’n beetje het begin en het einde van mijn acteercarrière”. Je hoeft op 15 februari dus duidelijk geen Oscar-materiaal te verwachten. Voor liefhebbers van opvallende cultfilms en popcultuurgeschiedenis wordt het in ieder geval een feestje. Al was het maar om de muziek die Spears speciaal voor de film uitbracht. Over cultfilms gesproken: heb je het recente meesterwerk van Nicolas Cage al gezien?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.