Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Baanbrekende Nederlandse oorlogsserie gaat naar het buitenland

In Nederland worden vooral dramafilms en bijvoorbeeld romantische komedies gemaakt. Niet alleen omdat die scoren: dat zijn genres waarmee je ook met een beperkt budget uit de voeten kan. Grootschalige actiefilms en oorlogsfilms zijn over het algemeen simpelweg te duur om in ons kleine landje te produceren, laat staan series.

Juist daarom viel Hoogvliegers dit jaar zo op, een NPO-serie met Fedja van Huêt en Soy Kroon in de hoofdrol. De door de EO uitgezonden serie gaat over drie jongeren die een uiterst pittige opleiding tot straaljagerpiloot volgen bij de Koninklijke Luchtmacht. Je krijgt te zien hoe ze keihard gedrild worden tot gevechtspiloot, maar ook hoe de jonge talenten in actie moeten komen in het Midden-Oosten.

Oorlogsserie Hoogvliegers scoort

Een peperduur project met een scope die je niet van Nederlandse series verwacht, van internationale proporties. Dat is blijkbaar niet alleen de Nederlandse critici opgevallen. De NPO-serie gaat namelijk letterlijk internationaal. Duitsland, Australië en Italië hebben Hoogvliegers namelijk aangekocht. Ook in het buitenland kunnen ze dus van de oorlogsserie gaan genieten.

Dat is zeer bijzonder. Niet alleen gaan Nederlandse projecten zelden internationaal, maar is het debuut in Italië volgens producent Errol Nayci zelfs een unicum, want de Italiaanse publieke omroep heeft nog niet eerder een NPO-serie aangekocht. “Dit is héél bijzonder,” aldus Nayci. “De concurrentie, zeker nu met alle streamingdiensten, is moordend. Een extra moeilijkheidsgraad is vaak ook ons taalgebied en de beperkte budgetten voor het maken van films en series. Wil je toch boven komen drijven, moet je wel met iets komen dat écht onderscheidend is.”

Los op NPO Plus

Nu toch benieuwd geraakt naar de serie? Dan kun je op NPO Start Hoogvliegers streamen. Er zijn al zes afleveringen uitgezonden, de zevende komt maandag uit. Met een abonnement op NPO Plus kun je direct al de complete serie streamen. Scheelt weer!

Trek in meer oorlogsverhalen? Check dan het onderstaande artikel:

De top 7 beste oorlogsfilms op Netflix (volgens IMDb)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.