Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 2 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse film met Vikings-actrice maakt kans op Oscar in 2022

Ken je de Nederlandse film Woodland Cemetery? Wij hadden er ook nog niet van gehoord. Feit is dat de shortfilm, met een hoofdrolspeelster die je wellicht kent uit Vikings, kans maakt op een Oscar in 2022.

De korte Nederlandse film Woodland Cemetery van regisseur Niels Bourgonje is geselecteerd voor het Indy Shorts International Film Festival in Indianapolis. Daardoor dingt de korte film automatisch mee naar een plek op de shortlist voor de Oscars.

Korte Nederlandse film met Vikings-actrice

Op het Indy Shorts International Film Festival, dat plaatsvindt van 20 tot en met 25 juli, maakt de winnende korte Nederlandse film niet alleen kans op een geldprijs van 5.000 dollar, maar is de productie tevens verzekerd van een plekje op de shortlist voor de Academy Awards in 2022. Kans op een Oscar, dus.

In Woodland Cemetery maakt een fotografe per ongeluk een foto van een rouwende oude vrouw. Vanaf dat moment lijkt de oude vrouw haar te achtervolgen. De hoofdrol wordt gespeeld door de Zweedse actrice Josefin Asplund, onder meer bekend van The Girl with the Dragon Tattoo van regisseur David Fincher en de hitserie Vikings.

Een beklemmend horrorgevoel bekruipt je in deze kalm gefilmde verbeelding van een vreemde ontmoeting op de beroemde, door hoge pijnbomen omgeven Zweedse begraafplaats Skogskyrkogården. Kan ze nog vluchten?

Woodland Cemetery in twee dagen opgenomen

De opnames van het project vonden ook daadwerkelijk plaats op het wereldberoemde kerkhof Skogskyrkogarden, in een buitenwijk van Stockholm. De korte Nederlandse film duurt ongeveer 10 minuten, werd in twee dagen opgenomen en maakt kans op een Oscar in de categorie Live Action Short Film.

Josefin Asplund, die Astrid speelt in Vikings (2016-2018), speelde al eerder in een met een Oscar bekroonde film. The Girl with the Dragon Tattoo (2011) won het beeldje in de categorie Best Achievement in Film Editing.

Oscar in 2022 voor Samuel L. Jackson

Waar een plekje op de shortlist nog niets zegt over een eventuele nominatie voor een Oscar, lijkt Samuel L. Jackson als verzekerd van een gouden beeldje tijdens de Academy Awards in 2022. In zijn hele carrière werd hij slecht één keer genomineerd, zonder succes. Een bizarre statistiek, gezien zijn staat van dienst. In 2022 komt hij dan ook in aanmerking voor een speciale Academy Award. Lees meer in dit artikel.

En voor de fans van Vikings: check hier de eerste beelden van van spin-off Valhalla.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.