Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 29 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Samuel L. Jackson krijgt een Oscar en dat zal tijd worden ook

Dat Samuel L. Jackson nog geen enkele Oscar op zijn schoorsteenmantel heeft staan klopt geschiedkundig gewoon niet. Daar komt dan ook verandering in. Volgens Variety heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences al besloten dat de acteur in 2022 een Oscar krijgt.

Samuel L. Jackson behoort tot dezelfde categorie als Robert Downey Jr. en Johnny Depp: geniale acteurs zonder Oscar. Gezien zijn staat van dienst had hij in heel wat categorieën al een gouden beeldje kunnen winnen, maar hij werd niet eens genomineerd. Nou ja, één keertje dan.

Samuel L. Jackson krijgt een Oscar

In 1991 liet Samuel L. Jackson voor het eerst zijn échte klasse zien als Gator Purify in Jungle Fever van Spike Lee. In deze film over raciale verschillen speelde hij de crackverslaafde broer van Flipper Purify (Wesley Snipes). Dat deed hij zo goed, dat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences besloot de categorie Beste Mannelijke Bijrol nieuw leven in te blazen. Die was tot dan toe drie keer uitgereikt.

samuel l. jackson, oscar, jungle fever, gator purify
Gator Purify in Jungle Fever (1991)

Een paar jaar later beleefde Samuel L. Jackson zijn definitieve doorbraak in Pulp Fiction (1994). Voor zijn rol als Jules Winfield werd hij genomineerd voor de categorie Beste Mannelijke Bijrol, maar de Oscar ging dat jaar naar Martin Landau voor zijn bijrol als Béla Lugosi in Ed Wood.

Governor Awards in 2022

Hier hield het op voor Samuel L. Jackson wat betreft de Academy Awards. In zijn hele carrière werd de acteur slechts één keer genomineerd voor een Oscar. Te krankzinnig voor woorden en dat lijkt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences nu ook in te zien.

Jules Winnfield, samuel l. jackson, oscar, pulp fiction
Jules winfield in Pulp Fiction (1994)

De organisatie die over de Oscars gaat heeft aangekondigd in 2022 vier Governors Awards uit te reiken, en Samuel L. Jackson krijgt daar eentje van. Hij krijgt de Oscar voor zijn algehele prestaties in de filmindustrie.

‘Cultureel icoon’

“Samuel L. Jackson is een cultureel icoon wiens dynamische werk weerklank vindt in genres, generaties en publiek over de hele wereld”, aldus Academy-president David Rubin in een verklaring. De andere vier die een award voor hun oeuvre krijgen zijn Danny Glover, Liv Ullmann en Elaine May.

samuel l. jackson, oscar, nick fury
Nick Fury (verschillende MCU-films)

Terug naar de Oscars van 2021. Bekijk hier de meest opvallende rode loper-looks van afgelopen jaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.