Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Voetbal 27 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Tegenvallende Oranje-speler is meer waard dan heel Roemenië

Onze Hollandse dribbelaar Xavi Simons of de hele selectie van Roemenië tijdens het EK 2024 bij elkaar: wie is meer waard? Hint: naast de hoogste transferwaarde staat dit persoon/elftal ook bekend vanwege zijn gepijnigde gelaatsuitdrukkingen.

Was het tactisch falen van Ronald Koeman om van Oostenrijk te verliezen en derde te worden in de poule, of juist een meesterzet? Wij kiezen voor het laatste. Hierdoor rollen we immers op de meest gunstige plek mogelijk de knockout-fase van het EK 2024 in. Dat zeggen wij niet, dat zegt de transferwaarde van heel Roemenië bij elkaar.

Xavi Simons heeft een hogere transferwaarde dan heel Roemenië

Waken voor onderschatting, ons niet rijk rekenen, blablabla, het is allemaal waar, maar toch staan we liever dinsdag in München tegen Roemenië dan op zondag tegen Engeland. Dit onderbouwen we niet door tactische analyses en speelsystemen met al dan niet opkomende backs, maar door de meest objectieve maatstaf van allen: keiharde euro’s.

Tegenvallende Oranje-speler is evenveel waard als heel Roemenië
(Afbeelding: Unsplash)

De wetten van de economie leren ons dat de elf Roemeense basisspelers een gezamenlijke waarde vertegenwoordigen van 71 miljoen, met Tottenham Hotspur-speler Radu Drăgușin (25 miljoen euro) als blikvanger. Dit is minder dan de virtuele transfersom van Oranjes meest waardevolle speler: Xavi Simons. Volgens Transfermarkt moet de voetballer met de meest (melo)dramatische mimiek ter wereld 80 miljoen euro kosten. Met Matthijs de Ligt (65 miljoen) en Micky van de Ven (55 miljoen) hebben we bovendien een bank die goud waard is.

De waarde van het Roemeense elftal vs. Oranje op het EK 2024

De elf startende Roemenen op het EK 2024 zijn samen 71 miljoen euro waard. Dit is vergelijkbaar met een team als AZ. De 11 Oranje-spelers die tegen Oostenrijk startten, zijn samen 297 miljoen euro waard. Dit is vergelijkbaar met de Europese subtop qua clubteams, zoals Borussia Dortmund. De elf Oranje-spelers vertegenwoordigen 418% van de waarde van de Roemenen. En Dortmund tegen AZ, dat is normaal 3-0. Maar nogmaals, geen onderschatting!

Al eerder zetten we alle transferwaardes van de teams op het EK in een ranking. Oranje staat in de subtop. Eén keer raden welk elftal het minst waard is van alle 24 teams op het EK 2024.

Of check deze pagina van Transfermarkt voor de waarde van alle Nederlandse spelers.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.