Metro
Metro Health 15 nov 2021

Dit is waardoor Nederlanders de fitste mensen op aarde zijn

De conclusie van een onderzoek onder 21.000 volwassenen uit 29 landen luidt: Nederlanders zijn de fitste mensen op aarde. Een score om trots op te zijn. Maar waarom zijn we eigenlijk zo fit?

Als je in een land woont waar een kampioenschap wordt gehouden in de categorie tegenwindfietsen, is het antwoord eigenlijk simpel. Als je kijkt naar hoeveel we met z’n allen gemiddeld op de fiets zitten, breken we al snel records. Volgens een CBS-onderzoek uit 2019 fietste een gemiddeld persoon (boven de 6 jaar) maar liefst 1.098 kilometer en deed daar bijna 99 uren over. Een indrukwekkende score.

Veel mensen stappen op de fiets op boodschappen te doen, blijkt uit het CBS-onderzoek. Ook als mensen gaan winkelen en bij uitgaan pakken ze de fiets. En ja hoor: ook naar de sportschool pakken vier op de tien Nederlanders gewoon de fiets.

Nederlanders zijn de fitste mensen op aarde

Nu weer even terug naar de Ipsos-enquete, waarbij we verkozen zijn tot de fitste mensen van de wereld. Uit onze beweeggewoonte blijkt dat we meer dan twaalf uren per week sporten: dus ongeveer twee uren per dag. Dat is inclusief fietsen en wandelen. Goed nieuws als jij je daar in kan vinden, want doordat we massaal in beweging blijven, vermindert dat het risico op dementie. In dat kader is bewegen een belangrijke factor om je immuunsysteem op peil te houden.

De fitste mensen na ons wonen in Duitsland en Roemenië: zij sporten rond de 11 uren per dag. De mensen die het minst bewegen? Die bevinden zich in Brazilië, Japan, Italië, Chili en Frankrijk, waar ze wekelijks minder dan vier uren sporten.

h2>Mannen in Nederland bewegen wekelijks gemiddeld 15,2 uren

Nederlandse mannen spannen de kroon: naar eigen zeggen bewegen die gemiddeld 15,2 uren in een normale week. Braziliaanse en Japanse mannen bewegen gemiddeld de minste tijd per week, namelijk tussen de 3 en 4 uur.

Zin om na het lezen van dit artikel je titel als fitte bewoner te vieren en misschien wel te bewijzen? Hier zijn een paar fietsroutes in ons land, waarmee je tijdens de lockdown light wel even zoet bent.

Reageer op artikel:
Dit is waardoor Nederlanders de fitste mensen op aarde zijn
Sluiten