Felix Decavel
Felix Decavel Sport 3 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De 3 grootste beloften in het Nederlandse voetbal volgens Guardian

Als we The Guardian mogen geloven, dan lopen er bij de jeugd opnieuw enkele kleppers rond van de Lage Landen. De Britse krant publiceert aan het begin van elk voetbalseizoen een lijstje met de beste spelers ter wereld die dit jaar 18 worden. En de toekomst oogt positief. Maak kennis met de drie beste voetballers van Nederland, anno domini 2005.

Journalisten en voetbalanalisten van over de hele wereld worden gecontacteerd om hun expertise over een bepaald land uit de doeken te doen. Uit die informatie kiest de redactie van The Guardian dan de zestig beste talenten ter wereld uit. Gezien de ronkende namen op ‘Next Generation’-lijstjes van vorige jaren blijkt dit een geslaagde succesformule te zijn. Dit jaar kwamen de Britten onder anderen bij Bart Vlietstra en Kristof Terreur uit. Beiden gerespecteerde sportjournalisten met mooie adelbrieven in Nederland en België. Wie schoven zij dit seizoen naar voor?

Nederlandse beloftes bij de beste jeugdvoetballers ter wereld

Football Manager-fanaten die reikhalzend uitkijken naar de nieuwste editie: haal de scoutingsboekjes al maar boven. Op FIFA 23 staan deze jonkies helaas nog niet, maar lang zal het niet duren. Hier volgen de beste U-18 beloftes uit het Nederlandse voetbal. Ajax behoort steevast tot een select kransje van clubs wanneer het gaat over de beste jeugdopleidingen ter wereld en ook nu leveren de Amsterdammers één van de talenten uit de Toekomst-fabriek.

Gabriel Misehouy – Aanvallende Middenvelder – Ajax

Zoals je hierboven kan zien, maakt Gabriel Misehouy op amper 17-jarige leeftijd al het mooie weer bij Jong Ajax. Tegen (en mét) spelers met meer jaren op de teller, is de geboren Ajacied vaker wel dan niet één van de uitblinkers. Misehouy is een volgens scouts een ruwe diamant en polyvalente spelverdeler die op 10 speelt. Samen met Silvano Vos vormt hij bij zowel Ajax als de Nederlandse jeugdelftallen een dodelijk duo. Bergkamp en Kluivert 2.0?

Mike Kleijn – Middenvelder – Feyenoord

Wat opvalt aan Mike Kleijn is de maturiteit, ondanks zijn prille leeftijd. Hij werd niet voor niets al benoemd tot aanvoerder van de Onder 18 van Feyenoord toen hij slechts zestien jaar oud was. Kleijn heeft de makelij van een moderne middenvelder, waar de grote clubs van dromen. Maar eerst wacht zijn debuut bij de hoofdmacht van Feyenoord.

Julian Rijkhoff – Aanvaller – Borussia Dortmund

Julian Rijkhoff kon een gevaarlijke tandem vormen met Gabriel Misehouy bij Ajax, maar de blonde spits koos ervoor om bij Dortmund zijn carrière verder te zetten. Met 30 goals in 36 wedstrijden voor de U-19 van de Duitsers zijn de vergelijkingen met Haaland snel gemaakt, die het in 2017 ook tot dit lijstje schopte. No pressure.

Ook een Belgische belofte in het voetbal

Met Noah Bamba van Club Brugge staat er dit jaar ook één Belg op het lijstje. Hij debuteerde vorig seizoen voor de hoofdmacht van de Belgische kampioen, en niet tegen eender wie. Bamba mocht zijn truitje nat maken in de Champions League tegen kleppers als PSG en Manchester City. De verdedigende middenvelder moet nog aan duelkracht en maturiteit winnen, maar staat zonder twijfel op de radar van de meeste grote Europese clubs.

Wie waren vorig jaar de beloftes uit het voetbal?

Op het Next Generation-lijstje van vorig jaar stonden twee Nederlanders en twee Belgen. Livano Comenencia (PSV) en Ernest Poku (AZ) zorgen voor Nederlandse hoop, terwijl Pierre Dwomoh (Royal Antwerp FC) en Roméo Lavia (Southampton) vers bloed kunnen pompen in de verouderde Rode Duivels-generatie. Wil je het volledige lijstje doornemen van 2022? Dan kan dat hier.

Begin je door dit artikel al zin te krijgen in het komende WK voetbal? Lees dan hier wat Ruud Gullit zijn verwachtingen zijn voor het tornooi. Of staat je Playstation al aan om een potje FIFA 23 te spelen? Check dan hier wie de beste elf spelers zijn in deze editie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.