Pim Jansen
Pim Jansen Reizen 10 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

6 nationale parken in Costa Rica, het paradijs voor een korte verre reis

Als er één moment is om je dromen na te jagen, dan is het nu. Wat heb je te verliezen? Tijd voor een wereldreis. En als je deze nationale parken in Costa Rica ziet, weet je wat jouw eerste bestemming is.

Costa Rica leent zich perfect voor een korte verre reis. Je treft er heel veel moois op een niet al te groot oppervlak. Ideaal voor een trip van twee of drie weken, waarin je meerdere nationale parken kunt aandoen. Het is 14 uren vliegen vanaf Amsterdam, en het is daar 7 uren vroeger. Valt allemaal mee, en je krijgt er krankzinnig veel voor terug.

De mooiste nationale parken van Costa Rica

Costa Rica is een paradijs vol wilde dieren en ongerepte natuur. Dat het Midden-Amerikaanse land er alles aan doet om de biodiversiteit te waarborgen, is te merken aan de hoeveelheid nationale parken die het land rijk is. Tot voor kort had Costa Rica 28 nationale parken, maar daar is drie jaar geleden nog eentje aan toegevoegd, Miravalles Volcano National Park. Dit natuurgebied ligt in Guanacaste en beschermt bedreigde diersoorten als de jaguar en tapir, belangrijke endemische planten en waterbronnen. Alle nationale parken in één reis bezoeken, gaat je niet lukken. Daarom deze top 6 nationale parken in Costa Rica.

1. Monteverde Cloud Forest Reserve

Monteverde Cloud Forest Reserve, nationale parken, costa rica
Bron: visitcostarica

In nationaal park Monteverde Cloud Forest Reserve woont maar liefst 2,5 procent van alle biodiversiteit ter wereld, de kans dat je hier een bijzondere diersoort tegenkomt is dus groot. Monteverde Cloud Forest Reserve is een nevelwoud, wat betekent dat het een groot gedeelte van de tijd in de wolken is verstopt. Wandel tussen de hoge bomen, langs het dikke mos en over de mistige paden. De routes zijn hier niet al te moeilijk en bieden goede opties voor zowel beginners als gevorderde wandelaars. Het beschermde natuurgebied beschikt over unieke tokkelbanen, waarin je Monteverde vanuit vogelperspectief kan bekijken. Vanaf de ‘sky bridges’ heb je ook een geweldig uitzicht op de natuur.

2. Arenal Volcano National Park

Arenal Volcano National Park, nationale parken, costa rica
Bron: visitcostarica (Afbeelding: Manners)

Dit nationale park is genoemd naar de meest actieve vulkaan van Costa Rica. Het Arenal Volcano National Park is een fantastische locatie voor uitdagende hikes. Een meerdaagse tocht langs de vulkaan is het summum. Hoe hoger je komt, des te adembenemender is het uitzicht op de omgeving en het spectaculaire Lake Arenal. Naast actieve reizigers zijn vogelliefhebbers hier ook op het juiste adres. Van de in totaal 850 vogelsoorten die in Costa Rica te zien zijn, is het grootste deel in Arenal Volcano National Park te spotten. In de natuurlijke spa’s, als resultaat van het magma in de grond, kom je na een dag vogels spotten heerlijk tot rust.

3. Tortuguero National Park

Tortuguero National Park, nationale parken, costa rica
Bron: visitcostarica

Tortuguero National Park, dat alleen te bereiken is per boot of vliegtuig, heeft ook weer een enorme diversiteit aan flora en fauna. Een must-visit tijdens je reis door Costa Rica. Met onder meer mangrovebossen, moerassen en regenwoud blijft het landschap van dit park je constant verbazen. In de dichtgegroeide natuur leven allerlei soorten apen en vogels, maar ook krokodillen en schildpadden verschuilen zich hier aan de Caribische kust. Met een gids is het mogelijk ’s nachts schildpadden te bekijken, die dan aan land komen om eieren te leggen. Dit fenomeen is het hele jaar te beschouwen, maar de meeste schildpadden vind je tussen april en oktober.

4. Rincon de la Vieja National Park

Rincon de la Vieja National Park, nationale parken, costa rica
Bron: visitcostarica

Naast de Arenal Volcano zijn er in Costa Rica nog veel meer actieve, slapende of uitgedoofde vulkanen te vinden. In Rincon de la Vieja National Park zijn er zelfs drie. De hoogste vulkaan, die het park haar naam geeft, laat wandelaars genieten van een panoramisch uitzicht op 1.900 meter hoogte. Daarnaast vind je hier verschillende warmwaterbronnen en watervallen waar je de hele dag in kunt badderen. De rivier Rio Negro ervaar je het best op in een opblaasband langs stroomversnellingen, kleine watervalletjes en uitdagende hoogteverschillen.

5. Miravalles Volcano National Park

Miravalles Volcano National Park, nationale parken, costa rica
Bron: costaricaguide

Vanaf Rincon de la Vieja National Park is het nog slechts een uur rijden naar het Miravalles Volcano National Park. Deze twee nationale parken in Costa Rica zijn dus uitstekend te combineren. Miravalles Volcano National Park is sinds begin dit jaar een nationaal park en brengt daarmee het totaal van nationale parken in Costa Rica op 29. Dit park in Guanacaste is een beschermd natuurgebied geworden doordat het een van de weinige plekken in Costa Rica is waar de tapir in het wild voorkomt. Ook vind je hier plantensoorten die je nergens anders ter wereld ziet.

6. Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio National Park
Bron: Unsplash

Manuel Antonio is het kleinste nationale park van Costa Rica en beschikt over een van de meest indrukwekkende landschappen van het land. De ruige kustlijn met parelwitte zandstranden grenst aan tropische bossen, waar luiaards zich langzaam voortbewegen. Vanaf verschillende uitkijkpunten heb je een prachtig zicht over de baaien die uitmonden in de Grote Oceaan. De combinatie van weelderige bossen, prachtige stranden en rijke koraalriffen is uniek. Ultieme plek om te snorkelen. Bovendien is dit één van de weinige plekken waar het zeldzame doodshoofdaapje te vinden is.

Biodiversiteit en duurzaamheid

Gelegen tussen de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee, in het hart van Midden-Amerika, biedt Costa Rica bezoekers een overvloed aan unieke dieren, landschappen en klimaten. Het land beschermt trots ongeveer 5 procent van de biodiversiteit in de wereld en is een wereldleider geworden in duurzaamheid. Costa Rica beschikt over een goed georganiseerde toeristische infrastructuur met een breed scala aan activiteiten en accommodaties. Meer informatie lees je hier.

Blijf je liever dicht huis? Check dan dit artikel over de prachtige nationale parken die Nederland rijk is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.