Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Multimiljardair Warren Buffet deelt zijn key-tips om meer te sparen

Heb jij dit jaar al een up to date financieel overzicht gemaakt? Pas als je weet wat er binnenkomt, ben je namelijk in staat om ook je uitgaven (goed) te budgetteren én wordt sparen een stuk makkelijker. Heb jij de financiële taken nog voor je uitgeschoven? Dan kun je dit advies van multimiljardair en meesterbelegger Warren Buffet nog in je plannen meenemen.

We doen allemaal weleens een achteloze uitgave zonder daar bij na te denken. Voor één keer is dat geen enorm probleem. Maar geef jij structureel geld uit als water, terwijl dat niet in je budget past? Dan is het misschien tijd om de boel anders aan te pakken. En wie kan ons beter adviseren op het gebied van inkomen, uitgaven en sparen dan Warren Buffet?

Inkomsten: zorg voor meerdere bronnen

“Zorg dat je niet van één inkomstenbron afhankelijk bent. Investeer, zodat je een tweede inkomstenbron hebt”, is het advies van Warren Buffet, een grootheid in de beleggingswereld. Hoewel velen van ons het moeten doen met één inkomstenbron, is dit volgens Buffet geen goed idee. Mocht die geldstroom ergens blijven steken, dan ligt geldnood al snel op de loer. Meerdere inkomens kunnen een gevoel van rust creëren, omdat je daardoor niet afhankelijk bent van een bron. Check deze tien side hustles naast je normale baan.

Eerst sparen, dan uitgeven

“Spaar niet wat je overhoudt na je uitgaven, maar geef uit wat je overhoudt na het sparen”, zo klinkt het advies van Warren Buffet. Het gemiddelde spaarsaldo per huishouden in Nederland lijkt hoog, maar de verschillen in spaartegoeden zijn groot. De tip is om direct nadat je inkomsten worden gestort, het spaargeld over te boeken naar een spaarrekening. Zo raak je gewend dat je besteedbare inkomen lager ligt dan het daadwerkelijke inkomen en geef je het spaargeld minder makkelijk uit. Een extra advies: koppel een doel aan het spaargeld. Dat maakt het makkelijker om je geld niet zomaar ergens anders aan uit te geven.

Kijk scherper naar onnodige spullen

“Allerlei onnodige spullen kopen? Dan moet je de spullen die je wél nodig hebt op den duur verkopen”, stelt de multimiljardair. Volgens Warren Buffet leven we in een wereld waar mensen elkaar proberen te overtreffen met materieel. Doordat we constant met sociale media geconfronteerd worden, kunnen we ook continu de spullen van anderen bewonderen. Overweeg welke spullen er echt belangrijk voor jou zijn en besteed alléén daar je geld aan.

De aandelen van Warren Buffett

Naast zijn minimalistische levensstijl en vermogen om te sparen is Warren Buffett natuurlijk vooral rijk geworden door te investeren op lange termijn. Tips nodig? 80% van zijn portfolio zit in deze 7 aandelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.