Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 1 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De simpele tip waarmee je jouw waarde met 50% vergroot

Of je geld nou wel of niet belangrijk vindt, je zegt geen nee tegen een 50 procent hogere waarde van jezelf. Dat klinkt nog wat abstract, maar de tip van Warren Buffett helpt je verder.

We hebben misschien niet allemaal de eigenschappen die veel miljardairs op deze wereld wél hebben, maar we kunnen alsnog veel van hen leren. Bijvoorbeeld van Warren Buffett, een van de grootste en meest toonaangevende beleggers ter wereld. En volgens hem hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. Met één simpele truc ben jij binnen no-time meer waard op de arbeidsmarkt.

Zo vergroot je jouw waarde met 50 procent

Hoewel deze tip van Warren Buffett specifiek gericht was aan één persoon, is zijn advies voor een heleboel mensen relevant. Zelfs – of misschien juist – voor jonge mensen in Nederland. Hoe zit dat?

Maan, roos, vis en ‘t kofschip

In Nederland gaan de lees- en schrijfvaardigheden van jongeren hard achteruit, blijkt uit het jaarlijks rapport over de staat van onderwijs dat eerder dit jaar werd gepubliceerd door De Inspectie van Onderwijs. Onder alle niveaus op het voortgezet onderwijs – van het vmbo tot het vwo – is de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren tussen 2019 en 2021 achteruit gegaan. En precies met die taalkundige skills kun je jezelf volgens Warren Buffet van grote waarde maken.

Michael Hood, co-founder van de Canadese start-up Voiceflow, was samen met miljardair Warren Buffett onderweg. Tijdens die rit stelde de jonge ondernemer hem één belangrijke vraag. “Wat is jouw belangrijkste tip voor mensen van 21 of 22 jaar oud die net zijn afgestudeerd?” Het antwoord is simpel, begint Buffett. “Investeer in jezelf”, aldus de miljardair. “Een hele makkelijke manier om dat te doen – waarmee je jezelf minstens 50 procent meerwaarde geeft – is door je communicatieskills te verbeteren. Zowel in schrift, als verbaal.”

Communicatie is key, volgens Warren Buffett

Simpel, dus. Werk aan jouw kwaliteiten om jezelf uit te drukken. Op papier, maar ook mondeling. “Niet in staat zijn om goed te communiceren, is vergelijkbaar met knipogen naar een meisje terwijl het donker is. Dan gebeurt er niets. Al beschik je over alle kennis ter wereld, dan moet je alsnog de kwaliteiten hebben om die kennis te kunnen delen.”

De les die we volgens Warren Buffett, volgens Forbes momenteel in het bezit van 86 miljard dollar, in onze oren moeten knopen: leer communiceren. Wie weet levert het jullie ook zo’n enorm vermogen op.

5 tips van selfmade miljonairs om meer te sparen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.