Pim Jansen
Pim Jansen Eten & Drinken 21 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Vijf onbekende Ierse Whiskey’s die je zeker een keer moet proberen

Als je onverhoopt nog steeds van mening bent dat whisky zijn oorsprong vindt in Schotland dan heb je het mis. Ook al is de Schotse whisky veel gevarieerder op veel gebieden, de Ieren zijn toch echt degenen die met trots kunnen zeggen dat zij aan de wieg stonden van wat ooit Uisce Beatha werd genoemd. Levenswater dus. En zo is het maar net.

In tegenstelling tot de Schotse variant is er meer wat de Ierse whiskey uniek maakt dan een enkele ‘e’ als toevoeging. In veel gevallen is er ook sprake van een geheel ander productieproces. Tullamore dew wordt bijvoorbeeld drie maal gefilterd, iets wat je duidelijk proeft in het eindproduct. Gelukkig herbergt Ierland een ontzettend grote schatkamer met unieke whiskey’s die stuk voor stuk een ontdekkingsreis waard zijn. Dat de meeste ook nog eens vriendelijk zijn geprijsd is zeker een voordeel.

Roe & Co – 70 cl – 24.95 euro

Een diepe oranje kleur, gecombineerd met een heerlijk lange afdronk met licht zoete tonen van vanille, Roe & Co is een Ierse whiskey van Diageo. Net als vele Schotse whiskies is de Roe & Co een typische blended whiskey met een groot deel graanwhiskey. De licht fruitige smaak zorgt voor een aangename ervaring als je bezig bent om de schoonheid van Ierse whiskey te ontdekken. De lange, romige afdronk maakt dat Roe & Co de ideale kandidaat als aperitief.

Minder bekende whiskey uit Ierland

Teeling Small Batch Rum Finish – 70 cl – 24,95 euro

Van Ierse whiskey is bekend dat ze minder ‘rokerig’ zijn. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van mout tijdens het eetsen. Bij dit proces wordt dan geen turf gebruikt, iets wat de Schotten juist wel doen. Dat de Ierse whiskey daarnaast drievoudig is gefilterd heeft uiteraard ook zijn weerslag op de uiteindelijke smaak. Teeling Small Batch Rum Finish is, zoals je al zal hebben vermoed, gerijpt op oude rumvaten. Hierdoor neemt de whiskey tijdens het rijpingsproces de zoete smaak van kruiden in zich op en krijg je een Ierse whiskey met een unieke smaak.

Minder bekende whiskey uit Ierland

Redbreast 12 years Pot Still – 70 cl – 39,95 euro

Redbreast is een prachtig uitgebalanceerde single-pot, Ierse whisky. De warme, royale textuur, rijke, zoete smaken en een pittige kick geven de Redbreast de unieke smaak en structuur. In de ogen van veel kenners is dit de beste Ierse whisky die in Nederland beschikbaar is. Doe jezelf een plezier door deze aan te schaffen.

Minder bekende whiskey uit Ierland

Teeling Spirit of Dublin Poitin – 50 cl – 24,95 euro

Deze release van de Teeling distilleerderij is eigenlijk geen whiskey, maar moonshine en die willen we je niet onthouden. Dit is in wezen en ‘unaged single-pot-still-whisky’. Het is gemaakt van een 50/50 mix van ongemoute en gemoute gerst die wordt gefermenteerd en vervolgens driemaal wordt gedistilleerd in de drie koperen ketels van de Teeling distilleerderij. Heerlijk als een drankje na het avondeten naast een kopje koffie, maar nog beter in je favoriete whiskycocktail, waar het relatief hoge percentage alcohol goed van pas komt (57.5%).

Minder bekende whiskey uit Ierland

Knappogue Castle 12 years Bourbon Cask – 70 cl – 42,95 euro 

De eerste Knappogue Castle Single Malt met een vermelding van de leeftijd. Zoals het een goede Ierse whiskey betaamt is deze drievoudig gedistilleerd in een Noord-Ierse distilleerderij. Het 12 jaar durende rijpingsproces in Amerikaanse Bourbon vaten geeft de Knappogue een lichte zoete smaak. Ideaal om van te genieten tijdens lange zwoele zomeravonden.

Minder bekende whiskey uit Ierland

Meer whiskey of whisky?

Nog niet genoeg gehad? Klik dan hier voor nog meer whiskey uit Ierland of hier voor de Schotse variant.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.