Metro
Metro Gezondheid 3 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat doet een middagdutje met je nachtrust? Een slaapexpert legt uit

Het internet staat vol met mythes over slapen. Een daarvan is dat ‘een middagdutje overdag slecht is voor je nachtrust. Is dit nou een feit of fabel?

Metro sprak met Dr. Els van der Helm, neurowetenschapper en slaapexpert.

Is een middagdutje slecht voor je slaap?

Als je ’s nachts niet lekker doorgeslapen hebt, dan is het verleidelijk om in de middag even een middagdutje te doen. Maar is dat verstandig of breng je daar jouw slaapritme alleen nog maar meer mee in de war?

Volgens Els van der Helm hangt het er sterk vanaf of je regelmatig moeite hebt met in slaap vallen en doorslapen of te vroeg wakker wordt. „Als je een goede slaper bent, maar door een externe reden niet goed geslapen hebt zoals een feestje, een zeer drukke week, een baby, zwangerschap of stress over je presentatie de volgende dag, dan kun je prima een middagdutje doen.”

Slaap je al regelmatig slecht? Dan raadt Van der Helm juist af om overdag te gaan slapen. „Je wil in dat geval eerst je nachtelijke slaap verbeteren, en dan helpt het juist als je een beetje slaaptekort hebt.”

Twee verschillende soorten middagdutjes

Als er een duidelijke externe reden van je slaapgebrek is aan te wijzen, en je graag even wil bijtanken, dan kun je volgens Van der Helm kiezen uit twee verschillende dutjes. „De eerste is een middagdutje die maximaal 20 minuten duurt, zodat je niet in de diepe slaap komt en gemakkelijk weer wakker wordt. Dit dutje heeft een positieve impact op je aandacht en concentratie.”

Een andere optie is een recovery nap, waarbij je de hele slaapcyclus van ongeveer 90 minuten doormaakt. „Daarbij kun je wel redelijk slaapdronken wakker worden, en het kan even duren voordat je jezelf weer 100 procent fit voelt. Wat in dat geval kan helpen is om even een wandeling te maken en fel licht van buiten te pakken, zodat je hersenen een signaal krijgen om weer actief te worden.”

Van der Helm voegt daaraan toe dat het langere dutje de enige bewezen manier is om ook je humeur, immuunsysteem en geheugen te verbeteren.

Maakt de tijd van een middagdutje nog uit?

We kunnen ons goed voorstellen dat je beter niet aan het einde van de dag een middagdutje kunt doen, omdat je dan ‘s avonds moeilijker in slaap komt. Is dat ook echt zo? Van der Helm: „De beste tijd voor een dutje is het begin van de middag, zodat er nog voldoende uren na je dutje over zijn om meer slaapdruk op te bouwen.” Zij raadt dan ook aan om het dutje rond 13 à 14 uur in te plannen.

Conclusie

Is een middagdutje overdag slecht voor je slaap ‘s nachts? Oordeel: deels waar.

Een powernap (zoals een kort middagslaapje ook wordt genoemd) kan slecht voor je slaap zijn, als je de powernap te laat op de middag doet of sowieso al slecht slaapt. Is er een duidelijke externe factor aan te wijzen voor jouw slaapgebrek, dan kan een middagdutje aan het begin van de middag wel zorgen voor meer energie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.