Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 1 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

De meest verkochte elektrische auto in Nederland als occasion

Wat is de meest verkochte elektrische auto in Nederland? En is die interessant als occasion? Feit is dat EV’s steeds populairder worden. En ja, je koopt de Tesla Model Y al als occasion, maar is dat de moeite waard?

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland is in januari gestegen. Daarbij viel op dat elektrische auto’s (EV) flink aan populariteit wonnen, meldden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. “De EV lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen”, zegt Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers.

In totaal werden er 34.477 nieuwe wagens op Nederlands kenteken gezet. Dat is een stijging met 5,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van december is het zelfs een plus van de registraties met bijna 30 procent.

Elektrische auto in opmars

Het marktaandeel van volledig elektrische auto’s (EV) ging daarbij stevig omhoog. Dat was vorige maand 25,3 procent, tegen 15,5 procent in januari vorig jaar. Het aandeel hybride voertuigen steeg naar 43,9 procent, van 36 procent een jaar eerder. Auto’s met benzinemotoren zagen het marktaandeel juist slinken naar 29,5 procent. Dat was bijna 47 procent een jaar eerder.

“We beginnen het jaar optimistisch”, aldus De Kroon. “De consument wil verduurzamen en er is momentum, maar over de breedte van de markt is er een sterke behoefte aan consequent en glashelder overheidsbeleid. De voorraad is groot, de wachttijden zijn kort en het aanbod wordt steeds gevarieerder.”

Tesla Model Y als occasion

Het automerk dat het meest op kenteken werd gezet was Toyota, met 2896 voertuigen en een marktaandeel van 8,4 procent. De Tesla Model Y was het meest registreerde model met 1.141 stuks, ofwel 3,3 procent van de markt.

Een vluchtige blik op Gaspedaal vertelt ons dat je een Tesla Model Y als occasion al voor minder dan 40 duizend euro op de kopt tikt, maar de meeste occasions zijn duurder en vallen niet ver onder de nieuwprijs. Bij modellen uit 2021 en 2022 scheelt de prijs van een occasion vaak tussen de 5.000 en 10.000 euro met de nieuwprijs. Bekijk hier het overzicht en oordeel zelf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.