Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 7 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

6 tips om meer te sparen zonder er constant aan te denken

Onze allerbeste tip om meer te sparen is om een budget op te stellen, waarbij je van tevoren precies bepaalt hoeveel je waaraan uitgeeft. Maar we snappen het ook als je al jeuk krijgt bij het woord budget en geen zin hebt om altijd te checken of je nog wel ‘ruimte hebt’ om dat biertje te doen in de kroeg.

Je bent niet de enige. Er zijn genoeg mensen die geen zin hebben om hun vrijheid in te perken, maar die wél hun spaarrekening willen zien groeien.

Meer sparen zonder eraan te denken

Hoe kun je toch sparen en zelfs budgetteren zonder er moeite voor te doen en er constant mee bezig te zijn? Een zestal aan nuttige tips.

1. Zie sparen als een vaste last

In plaats van maar te sparen wat er aan het einde van de maand over is, kun je beter aan het begin van de maand sparen, als je salaris net gestort is. Spreek met jezelf een bepaald bedrag af – bijvoorbeeld 200 euro – en maak dat bedrag iedere maand standaard over. Zet niet te hoog in. Hoe minder realistisch het bedrag is, des te groter de kans dat je weer van je spaarrekening gaat afboeken en überhaupt stopt met sparen.

Extra tip: als je er een automatische opdracht van maakt, hoef je nog minder moeite te doen. Je zal zien dat het als een vaste last gaat voelen, waardoor je het geld amper mist gedurende de maand.

2. Bespaar op je vaste uitgaven

Oké, hiervoor moet je jezelf even een uurtje over je haat voor cijfers heen zetten, maar dan heb je ook wat. Als je een keer je rekening doorspit en abonnementen die je toch niet gebruikt stopzet, of kijkt of je ergens goedkoper terechtkunt voor energie en je autoverzekering (bijvoorbeeld via een site als De Prijsvergelijker), dan heb je daar vervolgens voor altijd profijt van.

Het is even door de zure appel heen bijten, maar het geld dat je bespaart, kun je direct bij je spaarrekening optellen. Zonder daar verder nog ooit moeite voor te doen.

3. Zorg dat je minder getriggerd wordt om uit te geven

Doe jezelf een lol en maak het jezelf zo moeilijk mogelijk om geld uit te geven. Impulsaankopen worden op die manier hopelijk geminimaliseerd. Bestel jij bijvoorbeeld vaak iets op Bol.com? Dan kan het helpen om je daar uit te loggen om meer te sparen. Zo moet je jouw gegevens invullen en kan het iets langer op je indalen dat je alweer iets online koopt.

Schrijf je ook uit bij nieuwsbrieven bij webshops waar je ooit iets hebt gekocht, want daar wordt gestrooid met aanbieden om jou te verlekkeren.

4. Pin een bedrag dat je mag uitgeven

Wil je de controle hebben over hoeveel je uitgeeft zonder moeilijk te doen? Een oplossing kan zijn om iedere maand een bedrag te pinnen dat je mag uitgeven aan wat je maar wilt. Op is op. Dus als het geld opschiet en de maand nog niet, weet je dat je op de rem moet trappen met je uitgaven.

Je kunt natuurlijk ook dit bedrag op je lopende rekening houden als je liever niet met cash wil gaan werken. De rest staat dan op een spaar- en beleggingsrekening. Het nadeel hiervan is wel dat je toch af en toe op die betaalrekening moet kijken om te zien hoe je ervoor staat. Maar goed, in the end gaat je dat ook helpen om meer controle over je financiën te hebben.

5. Laat een app het voor je doen

Geen zin om aan de slag te gaan met Excel-sheets of pen en papier? Dan zet je toch een app voor je aan het werk om meer te sparen? Er zijn tegenwoordig genoeg apps waar je voor bepaalde categorieën een budget kunt instellen en die je een notificatie geven als je bijna aan dat bedrag zit. Zo kun je budgetteren terwijl het je nul moeite kost.

6. Spaar of beleg automatisch je wisselgeld

Alle kleine beetjes helpen, dus je wisselgeld opsparen kan al een wereld van verschil maken. Als jij vaak cash afrekent, is het natuurlijk makkelijk om het muntgeld in een spaarpot te stoppen. Maar hoe doe je dat als je vaak met je pinpas afrekent? Als je klant bent bij ABN Amro heb je geluk, want dan kun je Pinsparen aanzetten. Van elk bedrag dat je pint, spaar je automatisch een vast percentage.

Bij de Rabobank heb je SaldoSparen. Hierbij gaat het bedrag dat aan het einde van de maand overblijft automatisch naar je spaarrekening. Wanneer je een andere bank hebt, zou je elke keer dat je op je rekening kijkt het bedrag naar beneden kunnen afronden. Wanneer er 364,65 euro op je lopende rekening staat, maak je bijvoorbeeld 4,65 euro naar je spaarrekening over.

Alsnog te veel gedoe? Denk dan eens aan de app Peaks. Hiermee beleg je met je wisselgeld. Dan spaar je het dus niet alleen, maar zet je het ook nog eens meteen voor je aan het werk.

Veel meer tips over sparen vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.