Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 3 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Retro in optima forma: Mazda brengt iconische MX-81 weer tot leven

De allereerste MX ooit van Mazda (en Bertone) is volledig in ere hersteld en is nu de ultieme retro. De fabrikanten bouwde de eerste concept MX genaamd de ‘MX-81’ helemaal opnieuw op.

Het model wordt ook wel de Bartone Aria genoemd en trad voor het eerst op tijdens de motorshow van Japan in 1981. Hiermee was het model de grondlegger van alle MX-modellen ooit. Veertig jaar na zijn onthulling is het exemplaar weer helemaal opgeknapt.

Een uniek retro-design

De Mazda MX-81 is nooit officieel op de markt gebracht en is dus zeer uniek. Met enorme zijruiten, een gebogen glazen achterklep en klapkoplampen is het qua design een zeer excentrieke auto. Echter begint de gekkigheid pas echt in het interieur

Mazda MX-81, retro
(Afbeelding: Mazda)

Het rechthoekige stuur is bekleed met een soort rubberen rand. In het midden daarvan vinden we een retro tv-scherm in kleur met daaromheen knoppen voor bijvoorbeeld de richtingaanwijzers, claxon en achterruitverwarming. Wil je vervolgens uitstappen dan kan je de stoel richting het portier draaien.

Met de Mazda MX-81 over het circuit

De werking van deze systemen is allemaal getest, gerestaureerd en waar nodig vervangen door Mazda in Heroshima. Na de restauratie namen zij de MX-81 mee over het circuit om de 1.5-liter turbo met 126 pk eens even flink aan de tand te voelen. Hierna werd het retro-model verscheept naar Turijn voor het tweede deel van de restauratie bij Bertone.

Mazda MX-81, retro
(Afbeelding: Wheelsage)
Mazda MX-81, retro
(Afbeelding: Mazda)

Het lakwerk is hersteld en het vocht is uit het interieurleer verwijderd. Ook de klapkoplampen werden hier weer tot leven gewekt, zoals de Italianen dat 40 jaar geleden ook deden.

De ultieme retro-Mazda

Japans technisch vakmanschap en Italiaans design is wellicht de perfecte combi voor een auto. Kosten noch moeite zijn bespaard om de Italiaans-Japanse MX-81 weer helemaal te maken zoals hij in 1981 op de motorshow van Japan stond.

Mazda MX-81, retro
(Afbeelding: Mazda)
(Afbeelding: Mazda)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.