Mazda onthult betaalbare elektrische auto: de MX-30

Volgend jaar komt Mazda met zijn eerste elektrische auto op de markt. Mazda maakt voor deze elektrische cross-over opvallende keuzes in de aandrijflijn en het design. Wat moet je weten over deze elektrische Japanner?

Mazda MX-30

Mazda pakt het bij de MX-30 anders aan dan andere autobouwers. Geen grote accupakketten, gestroomlijnde designs en topprestaties. Zo vind je in de Mazda MX-30 een bescheiden accupakket van 35,5 KWH. Dit is in vergelijking met andere elektrische auto’s zoals de Tesla Model X, die 100 KWH biedt, een wereld van verschil. Volgens het Japanse merk heb je gemiddeld 48 kilometer aan range per dag nodig en dan voldoet de relatief kleine accu prima.

Mazda MX-30
Bron: Wheelsage/Porlamfer

Voordelen van een accu die vermoedelijk een actieradius van ongeveer 200 kilometer heeft, zijn er wel. Het maakt de MX-30 betaalbaar en licht. Het zou ook duurzamer zijn, maar dat zijn de woorden van Mazda. De elektromotor levert 143 pk en 265 nm koppel en daarmee kom je prima uit te voeten, alleen rijd je dus met de MX-30 niet in een keer naar je wintersportbestemming.

Design

Verder is opvallend aan de MX-30 dat de achterdeuren verkeerd om opengaan, zogenoemde suicide doors. Onhandig, omdat de achterdeur niet zonder de voordeur open kan, maar het is wel karakteristiek. We hebben dit eerder in de Mazda RX-8 gezien en het Japanse merk laat dit dus terugkomen. Het design is typisch Mazda met een motorkap die over de gril heen hangt en stoere bumpers voor de cross-over uitstraling. Binnen in de betaalbare elektrische auto vind je twee strakke schermen en degelijke afwerking zoals we van Mazda gewend zijn.

7 elektrische auto's die in 2020 de automarkt gaan veranderen
Bron: Wheelsage/Porlamfer

Aanschafprijs van de elektrische auto

Over precies een jaar kun je de Mazda-dealer bezoeken om er eentje op te halen. Je betaalt ongeveer 33.000 euro voor de elektrische auto. Een scherp bedrag voor de eerste elektrische Mazda. Houdt wel in het achterhoofd dat je maar 200 kilometer rijden kunt en dat de auto daarna weer aan de laadpaal mag.

Autovisie

Reageer op artikel:
Mazda onthult betaalbare elektrische auto: de MX-30
Sluiten