Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 19 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom Verstappen het 2022 seizoen mogelijk met een achterstand begint

Max Verstappen en Red Bull hebben er vorig jaar alles voor moeten geven, maar het is gelukt. Eindelijk werd Lewis Hamilton van zijn troon gestoten. Een fantastische prestatie, maar deze inspanning heeft mogelijk wel een negatief effect op het nieuwe Formule 1 seizoen. Dat alles moest wijken voor de wereldtitel is namelijk ten koste gegaan van de ontwikkeling van de nieuwe auto.

Zo vertelt Alexander Albon tegenover de Franse tak van Motorsport.com. De voormalig teamgenoot van Max Verstappen was het afgelopen seizoen testrijder bij Red Bull Racing. Dit betekent dat hij nauw betrokken was bij het doorontwikkelen van de RB16B (die in 2021 gebruikt werd), maar ook bij de ontwikkeling van de auto voor 2022: de RB18.

Nieuwe auto moest wijken voor wereldtitel

Volgens Alexander Albon was hij aan het begin van het seizoen aan beide auto’s evenveel tijd kwijt. Die 50/50 verdeling begon tegen het einde van het seizoen echter te verschuiven. Hoe dichter Max Verstappen bij de wereldtitel kwam, hoe meer de aandacht verschoof naar de RB16B. Uiteindelijk werd de ontwikkeling van de auto voor 2022 zelfs gestaakt.

Dit moet je weten over de nieuwe Formule 1-auto van Max Verstappen

Albon vertelt dat tijdens de laatste twee races in Jeddah en Abu Dhabi hij alleen maar bezig geweest is met de auto waarin Max Verstappen kampioen werd. Alle middelen werden ingezet om de wereldtitel binnen te halen. Gelukkig werd dat de doel behaald, maar dit is mogelijk ten koste gegaan van de auto voor aankomend seizoen.

Grote veranderingen in de Formule 1

Dat kan ongunstig uitpakken, want er gaat volgend jaar een hoop veranderen. De regels voor 2022 zijn flink veranderd waardoor alle teams een nagenoeg nieuwe auto moeten ontwikkelen. Je kunt dus minder leunen op de auto die je al hebt. Het is dit jaar daarom belangrijker dan ooit om veel tijd en middelen te besteden aan de nieuwe auto. Door de strijd om de wereldtitel heeft Red Bull dat dus minder kunnen doen.

Max Verstappen Red Bull achterstand Formule 1 2022 Alexander Albon
Alexander Albon (links) en Max Verstappen (Afbeelding: AFP / William West)

Dit kan er dus voor gaan zorgen dat Max Verstappen volgend seizoen met een achterstand begint. Albon maakt zich daar echter geen zorgen over. Volgens de Thai heeft Red Bull alsnog veel tijd kunnen besteden aan de ontwikkeling van de RB18.

Begint Max Verstappen 2022 met een achterstand?

De oud ploeggenoot van Verstappen heeft vooral vertrouwen in de kennis van Adrian Newey (technisch directeur en ontwerper) en diens team. Volgens Albon heeft Red Bull zich in het verleden vaker goed weten aan te passen aan nieuwe regels. Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat ze dit in 2022 opnieuw gaat lukken.

Van Viaplay tot Ziggo: 5 (gratis) manieren om Formule 1 te kijken in 2022

Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat Mercedes in hetzelfde schuitje zat. Lewis Hamilton wist zich in het afgelopen seizoen een aantal keer goed terug te knokken. Dit was mede door aanpassingen aan de auto. Ook bij de Duitse renstal hebben ze dus niet stilgezeten. Het is echter niet duidelijk of dit ook bij hen ten koste is gegaan van de ontwikkeling van de 2022-auto.

Weer Verstappen vs. Hamilton, of een verrassing?

Het is dus vooral koffiedik kijken. Grote regelwijzigingen hebben in het verleden al vaker tot knotsgekke resultaten geleid. Dit zou volgend seizoen ook het geval kunnen zijn. Je moet echter ook niet gek opkijken als het weer een spannende strijd wordt tussen Verstappen en Hamilton. Althans, als de Engelsman besluit om terug te keren. Dit is namelijk nog niet zeker.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.