Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen op bizarre manier wereldkampioen in Japan

Max Verstappen is op bizarre manier toch tot wereldkampioen in de Formule 1 benoemd in Japan. De race werd getekend door regen, regen en nog meer regen. Na de finish werd bekend dat de titel van 2022 nog niet binnen was, maar tijdens het interview werd de Nederlander toch tot kampioen bekroond. Al was er nog lang onduidelijkheid.

Was er nou één punt te kort? Of niet? Een bizarre discussie vond plaats na de race.

Max Verstappen wereldkampioen Formule 1 2022 in Japan

Inmiddels is het duidelijk: witte rook. Max Verstappen is na de Grand Prix van Japan definitief uitgeroepen tot wereldkampioen in de Formule 1 van het seizoen 2022. Dat gebeurde dus na veel verwarring over de puntentelling na zijn twaalfde zege van het seizoen.

Max Verstappen won de ingekorte race met overmacht. Vanwege zware regenval was er een onderbreking van twee uur en kregen de coureurs uiteindelijk 40 minuten de tijd om te racen op de drijfnatte baan.

Discussie: wel of geen volle punten van FIA?

Volgens de vele volgers van de Formule 1 zou de coureur van Red Bull niet de volle punten krijgen en kon hij de titel nog niet binnenhalen, maar de internationale autosportfederatie FIA kende zeer verrassend toch volledige punten toe.

Omdat zijn rivaal Charles Leclerc van Ferrari na de race door een tijdstraf terugviel van de tweede naar de derde plaats, bleek Max Verstappen ineens toch meer dan de benodigde punten te hebben vergaard om voor de tweede keer tot wereldkampioen te worden gekroond.

Ben ik het nou of niet?

Max Verstappen wist het zelf ook even niet meer: is hij wereldkampioen in de Formule 1 of niet? Tijdens de interviews kort na de door hem gewonnen Grote Prijs van Japan kreeg de Nederlander te horen dat hij zijn tweede wereldtitel binnen heeft omdat Ferrari-coureur Charles Leclerc een tijdstraf had gekregen voor het afsnijden van een bocht in de laatste ronde. Leclerc viel daardoor terug van de tweede naar de derde plaats en met die uitslag zou de Nederlander de titel binnen hebben.

Het was in eerste instantie echter onzeker of de organisatie wel de juiste puntentelling heeft toegepast in de ingekorte race. Vlak nadat Max Verstappen zijn verhaal had gedaan over de race, werd hij erop geattendeerd dat hij wereldkampioen zou zijn geworden. “Wat kan ik zeggen? Ongelooflijk natuurlijk”, zei de Red Bull-coureur, die daarna in de armen van zijn monteurs dook. Even later ontstond toch weer twijfel. “Ben ik het nou of niet?”, zei de Nederlander vlak voor de podiumceremonie tegen iemand van de organisatie.

Max Verstappen is voor de tweede keer wereldkampioen. En voor de tweede keer op rij zorgde hij voor een bizarre ontknoping.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.