Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 9 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

1 eigenschap die succesvolle mensen delen volgens onderzoek

Je kent de adviezen vast wel. Als je succesvol wil worden, moet je vroeg opstaan, hele boekenkasten per jaar lezen, elke ochtend intensief sporten, mediteren, noem het maar op. Maar zijn deze gewoontes echt de sleutel tot succes? En zo niet, wat dan wel? Hoe kun jij ook succesvol worden?

Tegenover elke succesvolle miljonair die mediteert, staat er eentje die allesbehalve zen is. Wat hebben alle succesvolle mensen wél gemeen?

Het geheim tot succes?

We beginnen even met een harde waarheid: er is geen geheim stappenplan dat je kunt volgen om succesvol te worden. Er is geen one size fits all-oplossing. Daar kwam Joseph Mavericks van Enterpeneur’s Handbook de afgelopen tijd achter toen hij 75 succesvolle mensen interviewde om hét geheim tot succes te achterhalen.

“Natuurlijk zijn er wel patronen te herkennen”, schrijft hij. “Een overweldigende meerderheid is bijvoorbeeld een vroege vogel, leest veel en schrijft zijn overdenkingen op. Ik geloof zeker dat er gewoonten zijn waarvan is bewezen dat ze in de meeste gevallen leiden tot meer succes. Maar je kunt niet zeggen dat er één duidelijke manier is om succes te behalen.”

Vanaf het begin van zijn project heeft Mavericks proberen te achterhalen wat deze mensen gemeen hadden. Of dat nou meerdere factoren waren of een simpel kleinigheidje. “Ik kon altijd patronen en trends vinden, maar nooit een algemene waarheid”, legt hij uit.

De simpele conclusie

Tot op een gegeven moment het kwartje viel. “Het was zo duidelijk dat ik bijna niet kon geloven dat het me 75 interviews kostte om het te beseffen”, zegt hij. Wat hebben alle succesvolle mensen gemeen? Ze durfden de eerste stap te zetten en zetten door nadat ze over hun eerste enthousiasme heen waren.

“Het klinkt te gemakkelijk, te hand voor de hand liggend”, zegt Mavericks. “Maar als dat zo was, zou iedereen aan zijn dromen werken.” Hoe vaak heb jij een goed idee gehad om het vervolgens niet door te zetten? We lopen allemaal tegen dezelfde obstakels aan op zo’n moment. Het verschil tussen overachievers en alle anderen is dat overachievers blijven pushen.

Waarom succesvolle mensen slagen en anderen niet

Er zijn twee veelvoorkomende redenen waarom veel mensen van hun ideeën niet de realiteit maken. Allereerst omdat we willen wachten op het juiste moment. Het is niet de juiste timing, we hebben het al veel te druk. Volgende maand ga je echt beginnen met die side hustle, dat project of je bedrijf. Om dan weer met een nieuw excuusje op de proppen te komen.

Maar zelfs als de motivatie er wel is, komt een idee vaak niet van de grond, omdat mensen niet weten waar ze moeten beginnen. Gelukkig is de oplossing hiervoor simpel: breek je overweldigende project op in heel veel kleine taken. Bedenk een plan de campagne voordat je daadwerkelijk begint.

Doorzetten: de sleutel tot succes

Oké, en dan? Zelfs als je überhaupt weet te beginnen, ben je nog niet bij het moeilijkste gedeelte aangekomen. Dat is namelijk doorzetten. Iedereen komt na het initiële enthousiasme op een plateau terecht. Bijvoorbeeld doordat de eerste resultaten tegenvallen.

Het is dan een kwestie van doorzetten. Door alle succesverhalen waar je tegenwoordig mee wordt gebombardeerd, lijkt het of succes je zomaar komt aanwaaien. Maar we vergeten daarbij dat Jeff Bezos ook in 1994 is begonnen. Wat alle succesvolle mensen gemeen hebben? Dat ze simpelweg zijn begonnen en daarna niet opgegeven hebben. Zo simpel is het echt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.