Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 16 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen tipt Mercedes: ‘Accepteren, hoeveel pijn het ook doet’

Afgelopen weekend schreef Max Verstappen sportgeschiedenis, maar niet geheel zonder controverse. Gaat Mercedes nou wel of niet in beroep tegen de beslissingen van de wedstrijdleiding van de Formule 1.

UPDATE: inmiddels is Max Verstappen gefeliciteerd door Mercedes, en is hij eindelijk officieel wereldkampioen. Lees verder in dit artikel!

In een interview liet de Nederlandse Formule 1-coureur zich uit over het door de ‘slechte verliezer‘ Toto Wolff geleide team van Mercedes.

Max Verstappen houdt zich niet bezig met beroep

Max Verstappen houdt zich naar eigen zeggen niet bezig met een mogelijke beroepszaak van Mercedes. De Duitse renstal kondigde na de slotrace van het Formule 1-seizoen in Abu Dhabi aan dat het overweegt in beroep te gaan tegen de beslissingen van de stewards. “Ik houd me daar niet mee bezig”, zegt Verstappen, die vanavond (16 december) in Parijs de bokaal voor de wereldkampioen ontvangt. “Je moet een nederlaag kunnen accepteren, hoeveel pijn het ook doet. Ik denk dat daar wel een verschil in zit tussen de twee teams.”

De 24-jarige coureur van Red Bull profiteerde in Abu Dhabi van een Safety Car in het slot van de race. Max Verstappen lag zo’n 12 seconden achter op de leidende Lewis Hamilton, maar kon weer aansluiten bij de Mercedes-coureur nadat Nicholas Latifi was gecrasht. De wedstrijdleiding besloot vijf achterblijvers tussen Hamilton en de Nederlander weg te halen, waarna de race vlak voor het ingaan van de laatste ronde weer werd vrijgegeven. In de slotronde slaagde Verstappen er op nieuwe banden in om de Brit te passeren. Het leverde de Red Bull-coureur zijn eerste wereldtitel op.

Mercedes houdt zich vooralsnog stil

Twee protesten van Mercedes tegen de gang van zaken in het slot van de race werden door de stewards van tafel geveegd. Het team van Hamilton maakte daarna bekend “de intentie” te hebben om in beroep te gaan. Mercedes houdt zich sindsdien stil. Het is nog steeds de vraag of de intentie om in beroep te gaan wordt omgezet in een formeel besluit. Dat moet uiterlijk deze donderdag gebeuren.

“Zoiets kan afleiden, maar we hebben vooral enorm genoten van de afgelopen dagen. Het is beter om er niet teveel over te praten”, zei Max Verstappen, die woensdag werd gehuldigd op de fabriek van Red Bull in de Engelse stad Milton Keynes. “Het geeft een geweldig gevoel om hier als wereldkampioen terug te komen”, aldus de Nederlander in een video van zijn team. “Dit was een echte teamprestatie. Zonder al deze mensen op de fabriek had ik dit niet kunnen bereiken. Ik hoop dat we dit nog tien, vijftien jaar samen kunnen doen.”

Zelfde persoon als wereldkampioen

Max Verstappen benadrukte dat zijn grote doel, wereldkampioen worden in de Formule 1, nu is behaald. “Maar het verandert mijn leven niet. Ik ben nog steeds dezelfde persoon, ik heb dezelfde vrienden en ik woon in hetzelfde appartement.”

ANP

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.