Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 15 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

7 skills die van pas komen tijdens een onderhandeling

Hoewel we allemaal weleens moeten onderhandelen in ons leven, doen de meesten van ons maar wat. Wil jij binnenkort van baan switchen of om een salarisverhoging vragen? Pak de volgende onderhandeling dan anders aan en focus je op het ontwikkelen van deze nodige vaardigheden.

Ze komen niet alleen van pas bij een onderhandeling, maar ook als je een ander verzoek indient bij je werkgever. Bijvoorbeeld als je meer verantwoordelijkheden wil. Of als je wil blijven thuiswerken wanneer we op een gegeven moment weer naar kantoor mogen.

Skills die je nodig hebt bij een onderhandeling

Als je nu aan de slag gaat met het ontwikkelen van deze vaardigheden, heb je daar je hele leven profijt van.

1. Goed luisteren

Vaak zijn we zo zenuwachtig en weten we zo goed wat we zelf willen zeggen, dat we helemaal vergeten te luisteren naar onze leidinggevende of HR-manager. Maar pas als je weet wat de ander zegt, kun je daar op inspelen met je argumenten.

Neem bijvoorbeeld even een pauze als de ander gesproken heeft (een stilte is ook nog eens een powermove) of herhaal de woorden die je net hebt gehoord. Zo geef je je hersenen even de tijd om te verwerken wat er net is gezegd.

2. Probleemoplossend denken

De meeste mensen accepteren het als hun baas zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is, maar vergeten daarbij dat onderhandelen niet alleen om het salaris gaat. Als je probleemoplossend kunt denken, zie je een ‘nee’ juist als de start van een onderhandeling.

Er zijn namelijk ook een hoop secundaire arbeidsvoorwaarden waar je over kunt onderhandelen, zoals extra vakantiedagen. Of wat dacht je van nieuwe verantwoordelijkheden?

3. Planning

We hoeven je vast niet te vertellen dat een goede voorbereiding bij een onderhandeling belangrijk is. Maar heb je ook nagedacht over wat je doet als plan A niet zo loopt als je verwacht? De beste onderhandelaars gaan een gesprek aan met minstens één back-up plan, maar vaak hebben ze er meer achter de hand. Wees voorbereid op elke mogelijke uitkomst.

4. Lichaamstaal lezen en beheersen

Het kunnen lezen van lichaamstaal helpt je te begrijpen wat de ander denkt of voelt. Als de andere partij hun armen over elkaar slaat, is dat vaak niet een goed teken. Maar andersom is je lichaamstaal beheersen ook een belangrijke skill.

Succesvol onderhandelen is namelijk meer dan alleen het juiste zeggen. Een glimlach, knikken, niet met je voeten wiebelen of aan je gezicht zitten, lichaamstaal is belangrijk. Denk er van tevoren over na, maar maak er ook weer geen act van.

5. Emotionele intelligentie

Maar een goede onderhandelaar kan meer dan alleen lichaamstaal lezen. Hij kan de emoties van anderen herkennen en daarnaast zijn eigen emoties beheersen. Ben je niet blij met hoe een onderhandeling verloopt? Geef dan aan dat je even een pauze nodig hebt, zodat je kalm en gefocust terug kunt komen.

Emoties horen nou eenmaal bij onderhandelen, maar je kunt ze ook voor je laten werken. Zo is aangetoond dat positieve emoties gevoelens van vertrouwen aan de onderhandelingstafel vergroten.

6. Overtuigingskracht

Mensen denken vaak onterecht dat een onderhandeling hard tegen hard is. Maar als je een gesprek binnenstapt met een attitude van ‘dit is mijn grens en niet verder’, ben je niet aan het onderhandelen, maar gewoon aan het eisen.

Dat is waar overtuigingskracht om de hoek komt kijken. Je wil het zo makkelijk mogelijk voor de ander maken om ja te zeggen. Dat doe je door goede argumenten aan te dragen, maar ook door te zorgen dat de onderhandeling voor beide partijen een win is.

7. Interpersoonlijke vaardigheden

De beste onderhandelaars kunnen ten slotte goede relaties onderhouden. Vergeet niet dat je geen tegenstanders van elkaar bent. Als de onderhandeling is afgelopen, wil je nog steeds samen aan het werk kunnen, zonder dat er spanning is door wat er tijdens het onderhandelen is gebeurd.

The MuseIndeed

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.