Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Verstappen haalt uit naar regelverandering waar hij zelf van profiteert

Het formule 1-seizoen is inmiddels acht races onderweg, maar het grootste probleem is nog steeds niet opgelost. We hebben het dan natuurlijk over het ongecontroleerde gestuiter, beter bekend als porpoising. Het probleem is inmiddels zo groot dat de FIA heeft besloten om in te grijpen. Tot grote frustratie van Max Verstappen.

Vanaf dit weekend gaat de FIA ingrijpen wanneer auto’s te veel over het circuit stuiteren. Het veiligheidsorgaan gaat met behulp van sensoren meten hoe ernstig de situatie is. Mocht een auto te veel last hebben van porpoising, dan zullen er maatregelen genomen worden. Dit begint met de verplichting om de rijhoogte van de auto te verhogen. Mocht dat niet helpen, dan kan het uiteindelijk leiden tot diskwalificatie.

FIA komt met regels voor porpoising

De FIA lijkt hiermee te reageren op de klaagzang vanuit Mercedes. De Duitse renstal heeft het porpoising probleem absoluut niet onder controle. Baku was het dieptepunt. Zowel George Russell als Lewis Hamilton kwamen regelmatig op de boordradio om te klagen over de bijna onwerkbare situatie. Laatstgenoemde kon door de pijn amper zelf uit zijn auto klimmen.

De kans is dus aanwezig dat Mercedes dit weekend verplicht hun auto moet aanpassen. Dit zal ten koste gaan van de performance, maar desondanks is George Russell blij dat de FIA zo snel ingrijpt. Volgens de Engelsman staat veiligheid voorop en hij prijst daarom de FIA dat ze niet weken of maanden wachten voordat ze met een oplossing komen.

Irritatie bij Max Verstappen

Max Verstappen, die lijkt te profiteren van deze nieuwe regels, is dan weer niet blij met het besluit van de FIA. De Nederlander baalt dat de FIA zijn oren laat hangen naar de teams die klagen. “Als je de auto niet fatsoenlijk kan ontwikkelen, dan is dat jouw fout, niet de fout van de reglementen,” aldus een geïrriteerde Max Verstappen (tegenover RACER) die geen voorstander is van regelveranderingen gedurende het seizoen.

Formule 1 gratis kijken: dit zijn de beste livestreams

Het standpunt van Max Verstappen is te begrijpen, maar in de praktijk kan dit nog wel eens voordelig uitpakken voor de regerend kampioen. Red Bull is één van de teams die het gestuiter aardig onder controle heeft. De kans dat zij hun auto straks moeten aanpassen lijkt klein, terwijl de concurrentie dit mogelijk wel moet gaan doen.

Grand Prix van Canada

Hoe de nieuwe regels in de praktijk gaan uitpakken, gaan we mogelijk al snel zien. Dit weekend staat namelijk de Grand Prix van Canada op de kalender.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.