Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 27 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Crypto Mark Zuckerberg al voor de lancering verkocht

Miljardair Mark Zuckerberg baalt waarschijnlijk; de CEO en oprichter van Meta (voorheen Facebook) lanceerde zo’n 2,5 jaar geleden zijn eigen crypto, maar volgens ingewijden is het project deze week volledig gecrasht. Diem, eerder Libra genoemd, wordt verkocht.

De token kan door de toenemende druk van toezichthouders en regelgevers niet van de grond komen. Mark Zuckerberg’s Meta heeft een derde van het bedrijf in handen.

De crypto van Mark Zuckerberg

Diem werd in 2019 door Meta geïntroduceerd. De token heette toen echter nog Libra en Meta nog Facebook. Het idee achter het project was dat gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp via de munt snel aankopen kunnen doen en geld naar elkaar kunnen overmaken. De crypto zou natuurlijk ook goed passen in de metaverse, een virtueel universum, waar Mark Zuckerberg van droomt.

Veel grote partijen zagen er wel brood in. Er sloten maar liefst 28 partners aan, zoals Uber, Spotify, PayPal, MasterCard en Vodafone. Maar er was ook kritiek. De munt zou te machtig worden en daarmee een gevaar vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit.

Libra maakte bankiers en politici zo zenuwachtig dat Mark Zuckerberg zijn crypto zelfs moest verdedigen bij het Congres. Dat zorgde op z’n beurt weer voor zenuwen bij de partners, die zich één voor één terugtrokken.

Van Libra naar Diem

Zelfs het veranderen van de naam naar Diem en het feit dat de munt zou worden uitgegeven met de steun van Silvergate Bank mocht niet baten. Regelgevers hapten nog steeds niet en lieten afgelopen zomer aan de bank weten dat ze niet konden verzekeren dat ze de munt zouden toestaan.

Nu is de maat blijkbaar vol voor de organisatoren achter het project. Bronnen meldden aan Bloomberg dat Diem in gesprek is met anderen om hun bezittingen te verkopen. Ze hopen zo nog wat terug te verdienen aan de investering. De crypto van Mark Zuckerberg wordt dus al verkocht voordat het ook maar echt van de grond is gekomen.

Wat is de metaverse en wanneer kun je in het digitale universum?

BloombergFD

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.