Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 28 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De persconferentie van deepfake Mark Rutte is eng en confronterend

Mark Rutte luidt de noodklok over het klimaat. Dat klinkt even geloofwaardig als dat hij zegt zich iets niet te herinneren. Wees gerust, het gaat om een deepfake. Eng (omdat het zo realistisch is) en confronterend (omdat de boodschap wel degelijk hout snijdt).

“Landgenoten. Mijn politiek adviseurs hebben me ten strengste afgeraden deze toespraak te houden”, begint de deepfake versie van Mark Rutte. “Afgeraden om u vanaf deze plek toe te spreken over de klimaatcrisis.” En zo gaat het ruim 6 minuten lang door. Het lijkt een officiële persconferentie vanuit zijn torentje, maar niets is minder waar.

Deepkake Mark Rutte kondigt klimaatmaatregelen aan in persconferentie

Het deepfake-filmpje is vandaag door De Correspondent geplaatst. In de neptoespraak, die nauwelijks van echt te onderscheiden is, luidt Mark Rutte de noodklok over de klimaatveranderingen. Daarbij kondigt hij aan verregaand beleid door te voeren.

De deepfake-versie van Mark Rutte zegt in de video dat de klimaatveranderingen zorgen baren omdat de zeespiegel in 2150 met 5 meter zal zijn gestegen. Hij erkent dat zijn kabinetten de problemen te weinig aandacht hebben gegeven. De Correspondent zegt in de toelichting met het filmpje duidelijk te willen maken hoe doortastend klimaatleiderschap eruit zou kunnen zien.

De Correspondent legt uit waarom

Het journalistieke platform heeft de video geplaatst met een uitgebreide toelichting over het hoe en waarom. De website zegt zich bewust te zijn van de risico’s van het verspreiden van een deepfake-filmpje in tijden van ‘fake news’. De Correspondent laat er daarom geen twijfel over bestaan dat het geen echte opname is van Mark Rutte. Voor een deepfake worden bestaande beelden en stemgeluid gebruikt om een nieuwe opname te maken, die dus niet echt is.

Check in dit artikel de next-level deepfake-technologie die de filmindustrie voorgoed kan veranderen. En voor wat simpeler vermaak: bekijk Jim Carrey als de nieuwe James Bond.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.