Pim Jansen
Pim Jansen Sport 7 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De val van Marc Overmars: succes, vrouwen, crypto en schaamte

Hoogmoed komt voor de val, blijkt maar weer eens. Denken dat je alles bent, niemand doet je wat, en dan ongepaste berichten sturen naar vrouwen. Een bizarre gewoonte van veel mannen, waar vrouwen gelukkig eindelijk over naar buiten durven te komen. Nu is het Marc Overmars, en zo lopen er helaas nog heel wat mannen rond bij wie de macht naar het hoofd is gestegen. En dan is er nog die crypto-scam.

Het is bijna twee maanden geleden dat Ajax met een gelikt filmpje bekendmaakte dat directeur voetbalzaken Marc Overmars de club uit Amsterdam trouw blijft. “Stop calling“, zo waarschuwde een trotse landskampioen op 8 december alle geïnteresseerde buitenlandse clubs. De boodschap: Overmars blijft tot medio 2026 bij Ajax.

Grensoverschrijdende berichten

Zondag even voor middernacht kwam Ajax met een persbericht over diezelfde Marc Overmars. De 48-jarige oud-voetballer vertrekt per direct. Hij heeft gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s gestuurd. Hij werd naar eigen zeggen vorige week geconfronteerd met zijn gedrag, mogelijk na het nieuws over misstanden bij het programma The Voice of Holland en grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de mediawereld.

De gevallen directeur voetbalzaken bij Ajax was zich naar eigen zeggen aanvankelijk helemaal niet bewust dat hij grenzen heeft overtreden. “Maar nu schaam ik me kapot”, zegt hij in persbericht. “Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk. Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax.”

Succesreeks bij Ajax

Marc Overmars was sinds 2012 erg succesvol bij Ajax. Met hem als directeur voetbalzaken maakte de club ruim 300 miljoen euro winst op de transfermarkt. Samen met algemeen directeur Edwin van der Sar kreeg hij het voor elkaar dat de club uit Amsterdam de afgelopen jaren de aansluiting vond met de subtop van Europa, met een plaats in de halve finales van de Champions League in 2019 als voorlopig hoogtepunt. Marc Overmars is bevriend met trainer Erik ten Hag, die op zijn voorspraak naar Amsterdam kwam.

Edwin van der Sar en de rest van de leiding van Ajax moeten nu op zoek naar een definitieve of eerst tijdelijke vervanger voor Marc Overmars. De transfermarkt is sinds vorige week gesloten, maar achter de schermen gaan gesprekken over mogelijke transfers en contracten door. Want hij was al bezig met het volgende seizoen.

“Marc Overmars en ik spelen sinds het begin van de jaren 90 samen”, zegt Edwin van der Sar. “Eerst bij Ajax en toen bij Oranje en we zijn nu alweer bijna tien jaar collega’s in de directie van Ajax. Dat stopt nu heel abrupt. We zijn hier bezig met iets heel moois dus voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt zal dit nieuws ook een klap zijn. Maar onze ambities blijven overeind.”

Crypto-scam

Voor de melding over grensoverschrijdende berichten naar vrouwen, kwam Marc Overmars eind vorige maand al naar voren in een onderzoek over de grootste Nederlandse crytpo-scam ooit. De gevallen Ajax-directeur zou betrokken zijn geweest als adviseur bij XposeProtocol, waaraan mensen duizenden euro’s hebben verloren. Daarover lees je meer in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.