Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 1 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Lubach trekt vaccinatiebeleid in twijfel en krijgt reactie van Hugo de Jonge

Zondag met Lubach mag dan wel afgelopen zijn, maar dat betekent niet dat Arjen met pensioen is. De host van de populaire satirische nieuwsshow blijft met een kritische blik naar de wereld kijken. Hij uit dit alleen niet meer via zijn wekelijkse programma, maar via Twitter. Zo richt hij deze week zijn pijlen op het vaccinatiebeleid en gaat digitaal in gesprek met Hugo de Jonge.

Nog voordat de eerste prik in een arm verdween, was er al een hoop te doen rond het hele vaccinatiebeleid. We kwamen veel te langzaam op gang en bungelden lange tijd in de achterhoede van de vaccinatierace. Volgens Hugo de Jonge zijn we inmiddels aangehaakt bij het peloton en beginnen we te demarreren richting de kopgroep. Genoeg positieve berichten, maar de kritiek blijft aanhouden.

Gemiste kansen

Vooral omdat er ook nog steeds een hoop berichten rondgaan die erop wijzen dat Hugo de Jonge zijn zaken niet op orde heeft. Zo kwam onlangs nog aan het licht dat we mogelijk miljoenen corona vaccins zijn misgelopen. Het kabinet liet een gelegenheid om te investeren in de Halix-fabriek in Leiden onbenut. Als er toen beter gehandeld was, hadden we nu waarschijnlijk veel meer vaccins gehad. Pijnlijk, maar er lijkt meer mis te gaan

Zoals je in bovenstaande tweet kunt zien, is een tekort aan vaccins niet de reden dat het vaccineren zo langzaam gaat. In Alphen staan de spuiten klaar, maar zijn er geen armen om ze in te zetten. Althans, die zijn er ongetwijfeld, maar deze armen zijn nog te jong om te mogen langskomen. Waarom passen we het schema niet aan zodat er doorgeprikt kan worden?

Arjen Lubach wil antwoorden

Dat schijnt ook Arjen Lubach zich af te vragen. Net als de rest van Nederland wil hij graag een antwoord en maakt gebruik van zijn netwerk. De host van Zondag met Lubach deelde bovenstaande tweet met daarbij de boodschap: “Ik retweet dit nog een keer omdat ik weet dat Hugo de Jonge me volgt.”

Dat blijkt te kloppen, want twee uur later kwam er een reactie van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hugo de Jonge reageerde op de tweet van Arjen Lubach en gaf een soort van antwoord. Er is overal overcapaciteit en dat is met een reden. Dit is allemaal ter voorbereiding voor wanneer de grotere leveringen binnenkomen. Het is een uitleg, maar daar nemen veel mensen geen genoegen mee.

Veel kritiek op Hugo de Jonge

Onder de tweet van Hugo de Jonge staan vooral boze berichten. Mensen begrijpen simpelweg niet waarom er niet geprikt wordt, terwijl er gewoon vaccins zijn. Ook op het afsprakensysteem is een hoop kritiek. Velen zien liever een systeem zoals in Engeland of Israel gebruikt wordt. In deze landen krijg je een oproep met een datum en tijd. Je hoeft er dus niet zelf achteraan te bellen.

Helaas kunnen we er momenteel niks aan veranderen. Dit is de situatie waar we inzitten. Het is nu vooral belangrijk dat we ons aan de regels houden totdat we wel gevaccineerd zijn. Het einde is in zicht, dus laten we zeker nu geen onnodige risico’s meer nemen.

De laatste aflevering van Zondag met Lubach

Normaliter was deze hele situatie perfect geweest voor een scherp Zondag met Lubach-item, maar dat gaat niet gebeuren. Afgelopen zondag was namelijk de laatste aflevering ooit, en die kende een zeer opmerkelijk einde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.