Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 jun 2021
Leestijd: 5 minuten

Loki-recap: 7 dingen die je moet weten voor je aan de Marvel-serie begint

Woensdag gaat Loki van start. De derde MCU-serie van Marvel die naar Disney+ komt. Het belooft een spectaculair multiverse-avontuur te worden, dat vrij direct aan gaat sluiten op toekomstige films.

De eerste reacties kwamen begin deze week al binnen. Critici kregen alvast de kans om de eerste twee afleveringen te streamen. Ze waren vrijwel unaniem enthousiast. Sterker nog, Loki werd al meermaals de beste Marvel-serie tot nu toe genoemd.

Loki: dit moet je weten

Dat belooft veel goeds! Maar na meer dan twintig Marvel-films is het wel even tijd voor een geheugenopfrisser. Hoe zat het nou ook al weer met Loki en zijn avonturen tot nu toe? We zetten vier dingen op een rijtje die je moet weten voor je aan de Disney+-serie begint. Daarna vatten we de avonturen van het personage tot nu toe uit het MCU nog even voor je samen.

Loki komt uit 2012

Eigenlijk doen een hoop van de recente capriolen van Loki er helemaal niet toe. De God of Mischief die we in de Disney+-serie gaan ontmoeten, is namelijk de versie uit 2012. In Avengers: Endgame was het namelijk de Loki uit Avengers: Assembled die middels tijdreizen er met de Tesseract vandoor wist te gaan.

Dus niet Loki die tot leven wordt gewekt nadat Thanos hem vernietigde. Niet de Loki die de troon van Odin over nam, niet de Loki die closer met Thor werd en al helemaal niet de Loki die zijn moeder zag sterven. Een gebeurtenis die een grote impact op het personage van Tom Hiddleston had in de films. De Loki uit de gelijknamige aankomende serie weet daar nog niks vanaf. Het is namelijk de ‘naïeve’ Loki uit 2012.

Loki speelt zich af na Avengers: Endgame

Oké, Tom Hiddleston speelt dus de Loki uit 2012. Dat betekent niet dat de serie zich ook rond die tijd afspeelt. Dat is namelijk niet het geval. De Disney+ Original speelt zich af na Avengers: Endgame. Dat weten we dankzij de officiële synopsis. We gaan ongetwijfeld tijdreizen, zoals de veranderende logo-letters in de eerste trailer al leken te verklappen.

Een pittige uitdaging voor de schrijvers, want Endgame legde nog een belangrijke tijdreis-regel uit: het veranderen van het verleden verandert niet de toekomst, want het voormalige heden wordt het verleden, dat niet aangepast kan worden door de nieuwe toekomst. Volg jij het nog?

Knecht van Thanos

Het is op het moment van schrijven nog onduidelijk of de show hier op in gaat spelen, maar de Loki uit 2012 werkt nog steeds voor Thanos. Hij kreeg de opdracht om voor Thanos de Tesseract op te sporen, die afhankelijk van de tijdreis-regels wel of niet nog leeft. De kans dat Marvel de slechterik terugbrengt is nihil, maar een subtiele verwijzing of grap tussen al het tijdreizen door ligt voor de hand.

Doctor Strange: In The Multiverse of Madness

Kevin Feige is de architect achter het Marvel Cinematic Universe. Hij zorgt ervoor dat de films en series netjes op elkaar aansluiten. Tegenover Bloomberg onthulde hij dat Loki direct aan gaat sluiten op Doctor Strange: In The Multiverse of Madness. Op welke manier en met welke gevolgen blijft puur giswerk, maar het is duidelijk dat het MCU net zo hard verder gaat op Disney+. Over Doctor Stranger in the Multiverse of Madness gesproken: die Marvel-film komt 25 maart 2022 uit.

Loki’s verhaallijn samengevat

We doen nog even een korte tocht langs Loki’s avonturen in het MCU. Een korte recap dus.

Frost Giant

Het begon allemaal met de extreme jaloezie die de God of Mischief voelde toen zijn broer Thor werd gekozen als troonopvolger. Toen ontdekte hij ook nog eens dat hij niet de zoon is van Asgard’s koning, maar van Laufey, een Frost Giant.

Een groot deel van Loki’s capriolen in het MCU draaien om zijn werk voor Thanos. Hij probeerde de Tesseract van S.H.I.E.L.D. te stelen, met de gebeurtenissen uit Avengers: Assembled als gevolg. Loki gebruikt daarin de Tesseract om een wormgat boven New York te openen, met een invasie van de Chitauri als gevolg. De Avengers weten de boel gelukkig te sussen en sluiten Loki op in een gevangenis in Asgard.

Nep-Odin

Loki was echter te vermakelijk om niet opnieuw op te voeren in de films. In Thor: The Dark World bevrijdt Thor zijn broertje uit de gevangenis om de Dark Elves te verslaan. Loki maakt daar gretig gebruik van door zijn dood in scène te zetten en zichzelf als Odin voor te doen. Het resultaat? De God of Mischief is opeens de koning van Asgard. Toch worstelt de beste man met een flink trauma: de dood van zijn moeder.

In Thor: Ragnarok kwam er een einde aan zijn comfortabele leventje als koning. Loki moest zijn geheime identiteit opgeven om Thor te helpen om zijn oudste zus te verslaan. Hela.

Tesseract

In Avengers: Infinity War doodde Thanos Loki. Maar wanneer de Avengers terug gaan naar 2012 om de schurk te verslaan, weet Loki de Tesseract te bemachtigen en te ontsnappen. Daarmee houdt het op.

Hoe het verder gaat, gaan we vanaf woensdag ontdekken op Disney+. Daarin gaat Loki op de een of andere manier in aanraking komen met de Time Variance Authority, een belangrijke organisatie die ervoor zorgen dat alle tijdlijnen van het MCU en de multiverse netjes blijven. Loki zal de rommel moeten opruimen die hij zelf heeft veroorzaakt met zijn tijdreizen, met alle chaos van dien.

Officiële recap

Tot slot heeft Marvel nog een officiële recap voor je klaar staan, waarin Tom Hiddleston himself binnen zestig seconden nog even alle belangrijke gebeurtenissen rondom Loki voor je op een rijtje zet:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.