Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 30 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

‘s Werelds lichtste elektrische auto kan ademen en trekt pijlsnel op

Vazirani Automotive, een startup uit India, heeft ‘s werelds lichtste elektrische auto ontwikkeld. Maak kennis met de Ekonk, tevens de eerste auto die ‘ademt’.

De strijd om de meest superieure elektrische auto is volop gaande. Er zijn fabrikanten die gewoon de snelste willen zijn, andere autobouwers gaan voor de laagste prijs. Om maar te zwijgen over de toekomstige luxe elektrobolides van merken als Ferrari, Lamborghini en Rolls-Royce.

Vazirani Ekonk: ‘s werelds lichtste elektrische auto

De lichtste elektrische auto was er uiteraard ook al, maar die is nu voorbijgestreefd door Vazirani Automotive. De start-up uit India heeft een wagen met elektromotor ontwikkeld die niet meer dan 738 kilogram weegt. De Ekonk heeft een verbluffende power-to-weight ratio van bijna 1:1.

Die power-to-weight ratio heeft de Vazirani Ekonk naast zijn gewicht dus te danken aan de elektromotor met vermogen van 722 pk. Hiermee sprint ‘s werelds lichtste elektrische auto in 2,54 seconden naar de 100 kilometer per uur. Daarmee is het de snelst accelererende auto van India en zelfs een van de snelst optrekkende auto’s ter wereld.

Een batterij die kan ademen

Maar nog indrukwekkender dan het gewicht en de snelheid van de Vazirani Ekonk is de constructie en technologie. Zo beschikt de lichtste elektrische auto ter wereld over een elektromotor die zichzelf koelt, zonder gebruik te maken van koelvloeistof. Deze nieuwe technologie heet DiCo, en maakt gebruik van nanodeeltjes om koelmechanismen na te bootsen die dieren gebruiken voor hun temperatuurregulatie. Of zoals de autobouwers uit India het zeggen: “Het is de eerste auto die kan ademen”.

Vazirani Ekonk, lichtste elektrische auto, snel
(Afbeelding: Vazirani Automotive)

Niet geheel verrassend is de Vazirani Ekonk een éénzitter. En om daadwerkelijk de lichtste elektrische auto ter wereld te worden, is zo’n beetje de hele hypercar gemaakt van koolstofvezel. Verder zijn er niet veel specificaties bekend. Wanneer de wagen op de markt komt, is ook niet bekend. Vooralsnog is het een conceptauto. Meer informatie vind je op de website van de Indiase start-up.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.