Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 3 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Manners Top 5: de lekkerste Nederlandse witbieren in de zomer

De temperatuur loopt de komende dagen weer flink op, dus wees voorbereid en zorg op tijd voor genoeg verkoeling in huis. We helpen je op weg met 5 heerlijke Nederlandse witbieren tijdens het zomerse weer.

Het zomerse weer houdt ook nog wel even aan trouwens. Alvast een excuus voor al die witbieren, is een barbecue. Volgens Weeronline blijft het de komende tijd volop zonnig, droog en warm. Ook na het weekend. Woensdag wordt het zelfs tropisch en kan het kwik in het noorden en westen oplopen naar 27 tot 29 graden. Genoeg gelezen, tijd om witbier in te slaan.

Vijf overheerlijke Nederlandse witbieren

Witbier is een bovengistend tarwebier dat wordt gebrouwen met gerstemout, ongemoute tarwe en soms een beetje haver. Wat heeft dat met ‘wit’ te maken? Heel simpel, voor onze voorouders, die zéker niet vies waren van een pilsje, was ‘wit’ een ander woord voor ‘tarwe’. Goed, tot zover de lezing. We geven je vijf tongstrelende Nederlandse witbieren die redding bieden tijdens de zinderende hitte.

  1. IJwit (Brouwerij ’t IJ – 6,5%)
  2. Jopen Adriaan wit (Brouwerij Jopen – 5%)
  3. La Trappe Witte Trapist (Brouwerij de Koningshoeven B.V. – 5.5%)
  4. Bronckhorster Eigenweiss (Bronckhorster Brewing Company – 5%)
  5. Gulpener Korenwolf (witbier van de Gulpener Bierbrouwerij – 5%)

1. IJwit (Brouwerij ’t IJ – 6,5%)

Een straffe witte kletser die tegenwoordig gewoon in de schappen ligt van de grote supermarkten. Met een alcoholpercentage van 6,5% beleef je een vliegende start met deze gevaarlijk lekkere doordrinker. IJwit is licht troebel en mooi goud van kleur en draait een mooie, zachte schuimkraag in het glas. Geniet van een heerlijk fris biertje met citrusachtige tonen. Onze absolute favoriet onder de witbieren.

Je hebt tegenwoordig ook de Vrijwit, met 0,5 % alcohol.

2. Jopen Adriaan wit (Brouwerij Jopen – 5%)

Jopen Adriaan wit is een dorstlesser pur sang. Dit Nederlandse witbier is ideaal om een werkdag tijdens zomers weer in stijl mee af te sluiten. Ontdek de rijke smaak met veel fruitige tonen uit korianderzaak en Curaçaoschillen. Jopen Adriaan wit is trouwens vernoemd naar Stadsmolen de Adriaan. Deze molen ging in 1932 helaas in vlammen op, maar de wieken draaien sinds november 2000 weer gemoedelijk rond. Ook dit biertje vind je tussen de witbieren in de grote supermarkten.

3. La Trappe Witte Trapist (Brouwerij de Koningshoeven B.V. – 5.5%)

Voor La Trappe Witte Trapist reizen we naar het zuiden van het land. Dit prachtige Nederlandse witbier is een frisse, licht zure dorstlesser die wordt gebrouwen in Berkel-Enschot. Het is trouwens het enige Nederlandse witbier dat het logo Authentic Trappist Product (ATP-label) mag dragen. En dat is bijzonder, want dat label mag je alleen voeren als je aan strikte voorwaarden voldoet.

La Trappe Witte Trapist, lekkerste nederlandse witbieren, zomers weer
(Afbeelding: La Trappe)

4. Bronckhorster Eigenweiss (Bronckhorster Brewing Company – 5%)

Is Giovanni z’n eigen bier gaan brouwen? Nee, dat is (nog) niet het geval. Een wazige verwijzing die perfect aansluit bij de wazige blonde kleur van de Bronkhorster Eingeweiss. Dit prachtige Nederlandse witbier heeft een broodachtige afdronk met toetsen van banaan en een licht frisse bitterheid. Volgens De Stentor is dit witbier de winnaar onder de Nederlandse witbieren. Ook gewoon te koop bij de (online) Albert Heijn.

Bronckhorster Eigenweiss, lekkerste nederlandse witbieren, witbier
(Afbeelding: Eigenweiss)

5. Gulpener Korenwolf (witbier van de Gulpener Bierbrouwerij – 5%)

Dit prachtige witbier scheidt perfect het kaf van het koren en laat je genieten van een van de meest gebalanceerde Nederlandse witbieren. Met Gulpener Korenwolf kom je amper nog je luie stoel uit en laat je de rat race even voor wat het is. Geniet van een Nederlands witbier dat met een machtige viergranensensatie jouw smakenpalet is vuur en vlam zet. Gulpener Korenwolf prikkelt al je zintuigen en heeft de perfecte balans tussen fris, zoet en zuur. Tip: probeer vooral ook het nieuwe biologische bier Oertarwe Blond.

gulpener korenwolf, lekkerste nederlandse witbieren, witbier, zomers weer, zomer
(Afbeelding: Gulpener)

Toe aan nog meer overheerlijke Nederlandse bieren? Probeer dan eens een van de geweldige IPA’s uit Nederland die we voor je hebben geselecteerd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.