Martin de Coninck
Martin de Coninck Films & Series 25 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

5 legendarische indie films die zijn uitgegroeid tot tijdloze klassiekers

Laat de grote Hollywood blockbuster-films even links liggen en ontdek de wondere wereld van Indie films (independent films). Producties met kleine budgetten, onafhankelijk van de grote filmstudio’s.

Grote voordeel? Indie films werken niet met megabudgetten die zich moeten terugverdienen. Zo ontstaat een vruchtbare grond voor creativiteit en kan er zomaar een briljante parel ontstaan die als filmklassieker de boeken in gaat. Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat The Terminator uit 1984 met Arnold Schwarzenegger een bekende Indie film is. Deze sciencefiction-film werd geproduceerd met een relatief bescheiden budget van $6.400.000.

5 Indie films die uitgroeiden tot klassiekers

Onderstaande titels zijn bij de meeste filmliefhebbers zeker bekend. Deze films bewijzen dat ook met een klein budget grootse prestaties mogelijk zijn.

1. The Blair Witch Project ($60.000)

Low-low budget; deze film werd voor slechts $60.000 geproduceerd en groeide uit tot een ware cult-klassieker. The Blair Witch Project gaat over drie studenten van de filmacademie. Samen trekken ze in Maryland het bos in om een documentaire te maken over de Blair Witch. Gewapend met een handycam raken ze verwikkeld in een angstaanjagend avontuur met dodelijke afloop.

2. Reservoir Dogs ($1.200.000)

Het regiedebuut van genie Quentin Tarentino. Geïnspireerd op de film Long hu feng Yun (City on Fire) uit 1987 van de Hongkongse regisseur Ringo Lam. Het budget voor de film werd bij elkaar gesprokkeld door Tarantino’s scenario van de film True Romance te verpatsen. Reservoir Dogs is een spijkerharde misdaadfilm die pas echt een succes werd, nadat Tarantino zijn tweede film uitbracht: Pulp Fiction. Leuk detail van Reservoir Dogs: de titelsong ‘Little Green Bag’ komt van onze eigen George Baker a.k.a. Hans Bouwers.

3. Lost in Translation ($4.000.000)

Een piepjonge Scarlett Johansson schittert naast cultheld Bill Murray. Een prachtige film met veel diepgang die vertelt over onoverbrugbare cultuurverschillen en het gevoel van ontheemd zijn en eenzaamheid waarmee de hoofdrolspelers worstelen.

4. Dirty Dancing ($4.500.000)

Inmiddels wijlen Patrick Swayze heeft menig meisjeshart sneller doen kloppen met zijn rol als Johnny Castle in Dirty Dancing. De verwachtingen voor deze romantische, muzikale film uit 1987 waren niet al te hoog. Toch werd Dirty Dancing een enorme hit en bracht de productie meer dan 200 miljoen dollar op.

5. The Terminator ($6.400.000)

Arnold Schwarzenegger brak definitief door in The Terminator. Datzelfde geldt voor regisseur James Cameron. De extreem gewelddadige science fiction-film ontpopte zich daarna tot een franchise met een hele rits aan Terminator-films. Deel 2: Terminator 2: judgment Day was ook een enorme hit; al mag dat geen indie film heten met een megabudget van $102.000.000.

Indie films op Netflix

Heb jij de grote Indie titels inmiddels wel gezien en inspiratie nodig? Check dan even deze lijst met beste independent films die momenteel op Netflix staan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.