Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Kleding 27 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Labfresh getest: hoef je voortaan echt niet meer te wassen en strijken?

Het Nederlands-Deense merk Labfresh past allerlei slimme technologie toe op kleding om te zorgen dat je die langer kan dragen, zonder te hoeven wassen of strijken. Door hun innovaties produceren ze kleding die vrij blijft van zweet, vlekken, kreukels en geurtjes. Hoe doen ze dat en werkt het ook?

Labfresh is kleding die ontworpen is vanuit de drager. De ontwikkelaars hebben de meestvoorkomende problemen bij kleding in kaart gebracht en deze geprobeerd op te lossen. Zo creëerden ze een nieuw soort kleding, vrij van de nadelen die de gemiddelde mens dagelijks ervaart bij het dragen ervan. De FreshCore-technologie wordt om het garen aangebracht, zonder een coating te creëren. Zo behoud je het natuurlijke gevoel en ademend vermogen.

Nooit meer kreukels, zweetplekken en vlekken

Mijn t-shirts, polo’s en overhemden lijden het meest onder knoeien, maar mijn draaggedrag leidt tevens tot zweten en kreukels. Ook hier heeft Labfresh oplossingen voor bedacht, zo is te lezen op hun website. Benieuwd geworden, bestel ik een t-shirt, een polo en een overhemd.

Test: overhemden, polo’s en t-shirts die zweet, vlekken en kreukels verslaan
De FreshCore technologie beschermt tegen zweten en vlekken (Afbeelding: Labfresh)

Vervolgens nam ik de proef op de som en knoeide koffie op mijn witte polo. Zo makkelijk het voor mij is om per ongeluk te knoeien, zo moeilijk blijkt het dit expres te doen. Maar het is me gelukt om flink te knoeien. En te zweten en kreukelen. Hoe deze tests verliepen, lees je hier onder.

De Labfresh zweettest:

We vroegen ons af hoe je kan voorkomen dat kleding nat wordt van zweten. Uiteraard kun je er een soort regenkleding van maken, maar voor shirts is dit niet fijn. Ze zullen inderdaad geen vocht opnemen, maar dit zal wel in stralen langs je lijf lopen, ook niet prettig. Hoe Labfresh het doet?

Alleen het t-shirt is uitgerust met deze speciale anti-zweettechnologie. Dat zit zo. Een t-shirt van Labfresh is aan de binnenkant voorzien van een (dun) extra laagje. Dit absorbeert het zweet en zorgt dat je het aan de buitenkant niet ziet. Bovendien zorgt het materiaal ervoor dat het geabsorbeerde zweet sneller verdampt waardoor je niet kletsnat blijft.

Eindelijk verlost van een plakrug?

Tijd om het zweten maar eens te testen. Dit kost me geen enkele moeite. Zeker als het warm en luchtvochtig is, zweet ik als een otter. Een fietstochtje, een wandelingetje (rennen om de trein te halen – zware rugtas op) en helemaal op vakantie of tijdens sporten… zweet is overal. Doorgaans schemeren de natte plekken al snel door mijn kleding heen, dus of Labfresh dit gaat tegenhouden… benieuwd.

Test: overhemden, polo’s en t-shirts die zweet, vlekken en kreukels verslaan
Flink zweten en toch geen zweet aan de buitenkant? (Afbeelding: Labfresh)

Ik koos expres het grijze t-shirt omdat je in die kleur juist extra snel vochtplekken ziet. Vervolgens probeerde ik het t-shirt uit in verschillende omstandigheden waarin ik normaal gesproken flink zou gaan zweten: rennen om een trein te halen, te warm gekleed gaan, warm weer, een stressvolle meeting en met een zware rugzak op (plakrug!). Het resultaat?

Minder zweet en uit het zicht

Bij de oksels zweette ik minder dan normaal. Dit heeft ook te maken met het kiezen van een shirt dat niet te strak zit bij de oksels overigens, maar dan nog, het zweten viel erg mee. Blijkbaar behandelt Labfresh de stof zodanig dat je minder snel zweet. Daarnaast bleek het zweet dat er wél was, niet te zien aan de buitenkant. Ik vouwde het t-shirt binnenstebuiten en zag wel wat vocht aan de binnenkant, maar dit werd inderdaad opgevangen door de binnenlaag.

Test: overhemden, polo’s en t-shirts die zweet, vlekken en kreukels verslaan
Kleding die langer fris blijft (Afbeelding: Labfresh)

Bij de activiteiten die me behoorlijk deden zweten, had ik geen moment het gevoel drijfnat te worden. En zelfs waar ik wél zweette, schemerde er geen vocht door aan de buitenkant. Behoorlijk indrukwekkend.

Naast vlekwerend en zweetblokkerend, schijnt de stof ook geurwerend te zijn. Labfresh zegt hierover: “De antibacteriële werking in de garen doodt geurveroorzakende bacteriën uit je zweet, zodat je minder stinkt én minder hoeft te wassen. Wij garanderen dat de antibacteriële behandeling (geurwerende werking) minstens 100 wasbeurten werkzaam zal zijn.”

De Labfresh geurtest:

Zelf heb ik nooit last van lichaamsgeurtjes, het komt echt zelden voor dat ik iets in de was moet gooien wegens zweetgeur. Dus dit kon ik niet testen.

Dan de vlekken. Labfresh zegt zelf: “Onze producten stoten vloeistoffen op waterbasis af, zoals rode wijn en koffie. We beloven dat de garantie voor vlekwerendheid ten minste 30 wasbeurten is.”

Test: overhemden, polo’s en t-shirts die zweet, vlekken en kreukels verslaan
Labfresh gebruikt hydrofobe technologie (Afbeelding: Labfresh)

De Labfresh vlekkentest:

Ik knoeide expres wat koffie op de stof. Het leek er in eerste instantie vanaf te ketsen, maar uiteindelijk zag ik toch wat verkleuring op de stof. Ik hield de plek onder de kraan en zonder dat ik hoefde te schrobben, verdween de vlek.

Daarnaast kreuken mijn polo’s en overhemden snel, zeker als ik met een rugzak op rondloop of -fiets. Hoe is dat met de kleding van Labfresh? Zouden we deze overhemden echt niet hoeven strijken? Labfresh belooft dit: “Wij garanderen echter de kreukbestendigheid voor 30 wasbeurten, wat in overeenstemming is met de industriestandaarden.”

De Labfresh kreukeltest:

De overhemden en polo’s kreukelen wel. Onder een jas, met een rugzak op. Of in mijn koffer, als ik op reis ben. Maar even uithangen en niets meer te zien. Alsof ik het net gestreken heb. Ook tijdens het dragen gaan de kreukels er als vanzelf weer uit. Ideaal, want aan strijken heb ik een hekel. Zonde van de tijd en een rotklus.

Test: overhemden, polo’s en t-shirts die zweet, vlekken en kreukels verslaan
Labfresh shirts kreuken minder, zijn beter bestand tegen zweten en vlekken en ruiken langer fris. (Afbeelding: Labfresh)

Conclusie:

Ik heb de producten een aantal weken gedragen. In die periode was de ervaring volgens de verwachtingen en beloften van Labfresh. Hoe het na een jaar zal zijn, kan ik echter niet zeggen. Zoals je in de quotes van Labfresh in dit artikel kon lezen, geven ze bepaalde garanties qua aantal wasbeurten, volgens hun instructies. Daar kun je op vertrouwen, anders zouden ze die niet zo helder communiceren.

Persoonlijk vind ik de kleding van Labfresh een verbetering ten opzichte van de meeste merken. Ze kreuken minder, zijn beter bestand tegen zweten en vlekken en ruiken langer fris. Wat inderdaad beter is voor het milieu en voor je portemonnee. En ook voor je humeur.

Bestel de kleding op Labfresh.eu

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.