Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 14 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Kwark te zuur? 6 manieren om je bakje vol eiwitten lekkerder te maken

Een bak kwark staat standaard in de koelkast van een sporter. Deze zuivelbron is hartstikke gezond en het zit vol eiwitten, waardoor het goed is voor je spieren. Maar echt lekker? Daarover verschillen de meningen.

Kwark smaakt zuur en daar moet je maar net van houden. De kans is groot dat zuur niet jouw lievelingssmaak is en daarom hebben we zes manieren bedacht waarop je jouw bakje proteïnen wat makkelijker wegkrijgt.

Waarom kwark?

Kwark zit dus vol eiwitten, en eiwitten vullen enorm. Dat maakt een bakje kwark ook een ideale snack voor mensen die willen afvallen zonder hongergevoel. Tegelijkertijd is het een goede snack voor na het sporten, eveneens vanwege de hoge hoeveelheid eiwitten.

Het enige nadeel van kwark? Veel mensen zullen hier de smaak noemen. De smaak is namelijk licht zuur en dat vindt niet iedereen altijd even lekker. Daarom delen we een paar tips om voortaan wél te kunnen genieten van deze gezonde eiwitbom.

Kwark lekker maken

Zoek je variatie op die bak koude kwark? Met de onderstaande tips kun het een stuk smaakvoller maken. Het kan dan wel goed voor je zijn, maar het moet tenslotte ook leuk blijven.

1. Kwark met fruit

De makkelijkste manier om kwark wat lekkerder de maken, is door er zelf fruit doorheen te doen. Kwark is dus aan de zure kant, en daarom kan zoet fruit qua smaak een fijne tegenhanger zijn. Denk aan een banaan, aardbeien, blauwe bessen, mango of een gebakken appeltje met wat rozijnen.

Varianten met fruitsmaakjes kun je natuurlijk ook in de winkel kopen, maar daar is vaak veel suiker aan toegevoegd. Als je het fruit er zelf doorheem doet, is dat een stuk gezonder.

11 effectieve fruitsoorten in de strijd tegen overtollige kilo’s

2. Toppings

Mocht fruit nog niet genoeg zijn als extraatje bovenop je portie kwark, dan kun je jouw gezonde snack lekkerder maken met toppings. Denk aan een zelfgemaakte granola, muesli en gepofte tarwe. Ook schuddebuikjes, hagelslag, AH strooifeest (de brownie bites zijn een aanrader) en gekleurde muisjes zijn een optie.

Als je bezig bent met afvallen, dan is het niet verstandig om helemaal los te gaan met de toppings. Toppings zijn lekker, maar bevatten in veel gevallen ook veel calorieën. Top je kwark dus met mate af en overdrijf het niet.

3. Flavor drops

Verschillende websites verkopen flavor drops. Dit zijn zoetstoffen met een bepaalde smaak die jouw kwark gemakkelijk een andere smaak kunnen geven. Je kunt het zo gek niet bedenken, want de smaken variëren van mango en chocolade tot marsepein en chocolate peanut butter.

Een goedkope manier om een zoet smaakje aan je kwark toe te voegen, is een fles aanmaaklimonade in huis halen. Deze heb je over het algemeen natuurlijk alleen in zoetere ranja-smaken, dus daar moet maar net je voorkeur liggen. Biologische varianten zijn vaak minder zoet.

4. Even op het aanrecht zetten

Een simpele hack om je kwark sneller weg te kunnen krijgen: haal de bak een uurtje van tevoren uit de koelkast en laat ‘m even iets op temperatuur komen. Veel mensen vinden kwark uit de koelkast te koud om te eten, maar dat probleem tackel je op deze manier heel snel. Maar laat ‘m niet té lang staan, want daar wordt je kwark dan weer zuurder van.

5. In de blender

Maak van kwark een basisingrediënt voor een smoothie. Vul het aan met een hand spinazie, een banaan, ananas of mango en je hebt een groene powersmoothie. Voor meer gezonde smoothie-ideeën check je dit artikel.

6. Zaden en noten

Een laatste manier om kwark lekkerder te maken, is door noten en zaden toe te voegen. Noten en zaden bevatten gezonde vetten, waardoor je van je bakje een volledige maaltijd maakt. Deze tip kun je natuurlijk ook combineren met de bovenstaande opties. Onze voorkeur? Lijnzaad combineren met noten.

5 redenen om te stoppen met proteïne-supplementen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.