Alrik de Jong
Alrik de Jong Jachten 26 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit betaalt Jeff Bezos om zijn jacht van 500 miljoen te laten drijven

Het Nederlandse jacht van Jeff Bezos is weer eens in het water gespot. Zeiljacht Koru kostte de Amazon-oprichter 500 miljoen euro, maar daarmee houden de kosten natuurlijk niet op. Dit betaalt hij ongeveer per jaar om het schip van Oceano drijvende te houden.

Op het moment van schrijven hijgt Jeff Bezos zijn rijke rivaal Elon Musk in de nek in de strijd om rijkste persoon op aarde. De tussenstand is op dit moment (26 juni, 2024) nog 210 miljard dollar voor Musk tegenover 209 miljard voor Bezos. Kwestie van tijd dat het stuivertje gewisseld wordt. Maar bezuinigen op speelgoed zit er niet in.

Het Nederlandse superjacht van Jeff Bezos

Je las al eerder over het Nederlandse jacht van Jeff Bezos, waarvoor een Rotterdamse brug moest worden ontmanteld, wat uiteindelijk niet gebeurde. Maar het is opgelost en sinds enige tijd wordt de miljardair af en toe op het water gespot met zijn vriendin Lauren Sanchez.

Dit betaalt Jeff Bezos om zijn nederlandse jacht koru van 500 miljoen te laten drijven
Het zeiljacht Koru van Jeff Bezos (Afbeelding: Oceano)

Uiteraard beschikt het 75 meter lange jacht over alle luxe, pracht en praal. Een zwembad, verschillende terrassen, sportruimtes, er is geen nee te koop. Maar de meest bijzonder feature is de Abeona. Dat is een ondersteuningsschip van 75 miljoen euro, met onder meer slaapplekken voor personeel of extra gasten en een helikopterplatform.

Wat kost het om een jacht van 500 miljoen te bezitten?

Leuk en aardig, zo’n superjacht van 500 miljoen euro. Maar wat kost het om het Nederlandse jacht drijvende te houden?

Personeel en standaardkosten

Volgens The New York Post heeft de Koru een bemanning van maximaal 36 mensen. Daarmee houdt het niet op. Ondersteuningsschip Abeona heeft tot 45 bemanningsleden en ondersteunend personeel nodig. Vakpersoneel, of het nou een kapitein of kelner is, dat daarvoor ook goed wordt betaald. De personeelskosten en andere standaardkosten om het schip draaiende te houden zijn volgens Daily Mail samen een dikke 23 miljoen euro per jaar.

Haventarief

In november 2023 arriveerde het Nederlandse jacht van Jeff Bezos in Fort Lauderdale, Florida. Het was echter te groot om in de haven te passen met alle andere superjachten. Daarom moest het aangemeerd worden bij cruiseschepen in Port Everglades, tegen een tarief van omgerekend 15.460 euro per week. Hoeveel weken in het jaar het schip op een dergelijke plek ligt aangemeerd, is niet bekend.

Onderhoud

Dat je een fiets niet goed onderhoudt is al zonde, maar een superjacht van 500 miljoen euro laat je al helemaal niet aan zijn lot over. Volgens de website Superyacht Fan kost het onderhoud van Koru tussen de 5 miljoen en 10 miljoen euro per jaar.

Diesel tanken

Dan moet er af en toe ook nog diesel getankt worden, want er wordt niet alleen maar gezeild. Wat het Jeff Bezos kost om Koru vol te tanken, is niet bekend. Wel weten we dankzij deze theoretische berekening hoeveel een volle tank van Dilbar kost, een superjacht van 600 miljoen euro. Gaat al snel richting de 1 miljoen euro, al komt het in theorie natuurlijk nooit voor dat een tank helemaal leeg is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.