Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 26 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Toptentjes in Amsterdam voor cocktails en bites volgens Manners

In zijn vers gesneden ‘slow fashion’ maatpak ging gastschrijver Maarten Verkoren door Amsterdam, op zoek naar verrassende tentjes, leuke terrasjes en de beste cocktails. Een overzicht.

Of je nou op zoek bent naar een snelle hap, een geweldige cocktail, de beste locatie, het mooiste uitzicht over de stad, de lekkerste wijnen of een geweldig menu. Bij de horecazaken op dit lijstje zit je deze zomer altijd goed. Manners heeft ze bezocht en speciaal voor jou uitgebreid getest.

Leuke tentjes met lekkere cocktails in Amsterdam

Persoonlijk ben ik een groot fan van chillen op een mooi terras in het zomerzonnetje met een goed glas in mijn hand. Het liefst doe ik dat zelfs zonder telefoon op zak noch een horloge om mijn pols zodat ik nooit weet hoe laat het is en geen afleiding heb. Ik bezoek een aantal zaken in Amsterdam en probeer hun menu- en drankenkaart. Dit zijn mijn favoriete adressen voor deze zomer.

1. Prins & Aap

Deze zomer is barstro Prins & Aap in Andaz Amsterdam Prinsengracht de perfecte plek om lekker te loungen. Voor culinaire fijnproevers en cocktailliefhebbers biedt deze barstro een unieke combinatie van Nederlandse bistro en creatieve bar, waar je kunt genieten van innovatieve cocktails en lokale gerechtjes. Het interieur, geïnspireerd door Dutch design en de Gouden Eeuw, biedt een gezellige en inspirerende ambiance. De veelzijdige drankenkaart is samengesteld door topbartender Nikos Bakoulis. We proberen zoveel cocktails als we aankunnen en zijn erg te spreken over de originele signatures en spannende smaakcombinaties. De verfijnde en gevarieerde cocktails zijn erg prettig, maar ook aan de wijnliefhebber is gedacht met een uitgebreide wijnkaart.

Dit zijn deze zomer de lekkerste places-to-be in Amsterdam
Prins en Aap is de perfecte plek om lekker lang te loungen (Afbeelding: Enrique Meesters)

De spijzen scoren ook uitstekend, je moet absoluut een keer bij ze langs voor de ceviche, de oesters, de octopus en de steak tartare! We zagen nog veel meer heerlijks op de kaart maar helaas kon er geen hap meer bij. We zouden elke week wel aan willen schuiven bij Prins & Aap!

2. Chateau Amsterdam

Wie van wijn houdt, zou eens een kijkje moeten nemen bij Chateau Amsterdam in Amsterdam-Noord. Deze Urban Winery maakt zijn eigen wijnen en dat alleen al is interessant. Want deze wijnen worden geregeld bekroond met zilveren en gouden medailles in internationale blindproefwedstrijden. Bij Chateau Amsterdam kun je uiteraard meer doen dan alleen kijken. We proeven graag mee en schuiven eerst aan in het proeflokaal en vervolgens in het restaurant.

Dit zijn deze zomer de lekkerste places-to-be in Amsterdam
Zelfgemaakte prijswinnende wijnen, zelfs van de tap (Afbeelding: Chateau Amsterdam)

Het blijkt erg leuk om de ervaring van het proeven-bij-de-wijnboer zo dicht bij huis te kunnen beleven. In combinatie met lekkere bites is dit een prima avondje uit. Alle wijnen kunnen ook per glas worden besteld in het restaurant waar uitstekend Italiaans wordt gekookt. We genieten van goede seafood- en visgerechten, uitgekiende pasta’s en een sappige lamsrollade, allen soepel combinerend met de lokale wijnen. Het is goed toeven hier in Amsterdam-Noord!

3. LuminAir cocktailbar

LuminAir, de ‘bar above Amsterdam’, bevindt zich bovenop het DoubleTree by Hilton, op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Deze rooftop-bar is een van mijn favoriete plekjes in Amsterdam en biedt een adembenemend uitzicht over de stad, sublieme cocktails en heerlijke hapjes. Het thema van licht en lucht is prachtig doorgevoerd in het interieur, met wolkvormige kunstvoorwerpen en een gevarieerde cocktailkaart die frisheid en smaak perfect balanceert.

In deze nieuwe cocktailbar heb je het beste uitzicht over Amsterdam
Ook binnen is het thema licht en lucht fraai doorgevoerd (Afbeelding: LuminAir)

Ondanks dat LuminAir geen restaurant is, serveren ze voortreffelijke gerechten zoals versbereide sushi en 3D-geprinte sliders. Met schappelijke prijzen en de vandaag gelanceerde nieuwe cocktailkaart, is LuminAir de perfecte plek om te genieten van het goede leven in Amsterdam.

4. Sonora Bar

Deze nieuwe cocktailbar, opgezet door Barmanager Rudi Merkin en head bartender Laurynas Lazdauskas bevindt zich op een spectaculaire hoogte. Gelegen boven het nhow hotel in Amsterdam-Zuid, bij de RAI, kijk je vanaf de 24ste verdieping ver uit over de stad terwijl je je bevindt in Latijns-Amerikaanse sferen. Sonora Bar richt zich op eigentijdse smaken, uiteraard met haar cocktails, maar ook met de bar bites. De ingenieuze smaken van de creaties van hun cocktailmenu verdienen het om aandachtig geproefd te worden. De sensaties op je tong vormen een mooie symbiose met de verhalen die deze cocktails willen vertellen.

Dit zijn deze zomer de lekkerste places-to-be in Amsterdam
Magnifieke cocktails! (Afbeelding: Sonora Bar)

Zelfs zonder je ogen te sluiten kun je, mede dankzij het bijzondere interieur en het fenomenale uitzicht, heerlijk wegdromen met een glas in de hand. Laat de buurman van Sonora – Selva – nou net een Zuid-Amerikaans rooftop restaurant zijn en fantastische lekkernijen serveren uit dit continent. Bites die perfect samengaan met de cocktailkaart van Sonora. Sinds 21 juni hebben ze hier nu ook een terras zodat je op de 24ste verdieping met een ijskoude Margarita of Paloma in je hand kunt genieten van het uitzicht. Dit alles maakt het voor ons een absolute ontdekking én een van de places-to-be deze zomer!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.