Pim Jansen
Pim Jansen Architectuur 18 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze kleine Funda-parkeergarage verdien je in mum van tijd terug

De meeste mensen struinen op Funda op zoek naar een betaalbare woning. Wij klikten eens ‘parkeergelegenheid’ aan en stuitten op een parkeergarage. Volgens de eigenaar is het een belegging waarop je veel rendement kunt maken.

Het is gek genoeg niet voor het eerst dat we over een parkeerplaats op Funda schrijven. Eerder kwamen we de duurste parkeerplaats van Amsterdam tegen en rekenden we voor hoeveel jaar je daarop moet parkeren om goedkoper uit te zijn dat een openbare plek in het centrum.

Parkeergarage kopen op Funda

De prijs van deze parkeergelegenheid is echter nog hoger. Voor het gehele ‘beleggingsobject’, zoals de aanbieder het omschrijft, wordt 1.040.000 euro gevraagd. Het verschil is wel dat je hier niet één, maar tientallen auto’s kunt stallen.

parkeergarage Funda parkeerplaats investeren beleggen belegging
Een deel van de parkeerplaatsen. (Afbeelding: Valk Vastgoed B.V.)

En dat is niet alles, naast de parkeergarage van 600 vierkante meter, zitten er ook drie opslagboxen, een kantoorruimte en een leegstaande winkel (met nog meer parkeervakken) bij. Dit alles bevindt zich in het hart van het Limburgse Valkenburg.

Parkeerplaatsen verhuren

Maar wat moet je in godsnaam met dit vastgoed? Verhuren natuurlijk! Dat is althans hoe de aanbieder op Funda erover denkt. Op dit moment worden de 30 parkeervakken in de parkeergarage en de drie opslagruimtes al verhuurd.

parkeergarage Funda parkeerplaats investeren beleggen belegging
Nog meer parkeergelegenheden. (Afbeelding: Valk Vastgoed B.V.)

Maar dan zijn niet alle parkeervakken. Bij de koop hoort namelijk nog een tweede onderdeel. “Het heeft een capaciteit voor ongeveer 14 parkeerplaatsen. Daarnaast is er een werkruimte van ongeveer 16 vierkante meter en een kantoor van 50 vierkante meter”, schrijft de aanbieder in de Funda-advertentie. Ook de winkel kan nog verhuurd worden, binnenkort misschien zelfs als woning. Er ligt namelijk een aanvraag bij de gemeente het winkelpand om te zetten naar woonbestemming.

Rendement op je belegging

Al met al kun je dus zo’n 14 parkeervakken, een werkruimte van 16 vierkante meter, een kantoor van 50 vierkante meter en een winkel (die mogelijk een woning wordt) verhuren. “Volgens de opgave van de eigenaar is een rendement in de huidige opzet mogelijk van ongeveer 75.000 tot 80.000 euro. De huuropbrengst van de winkel/woning is in het vermelde rendement niet opgenomen”, wordt in de advertentietekst vermeld.

parkeergarage Funda parkeerplaats investeren beleggen belegging
(Afbeelding: Valk Vastgoed B.V.)

Omdat de adverteerder op Funda over rendement spreekt, gaan we er vanuit dat onderhoudskosten en dergelijke hier al van afgetrokken zijn. Dan zou je dit ‘beleggingsobject’ al na zo’n 13 jaar hebben terugverdiend. En dat nog zonder de eventuele opbrengsten van het winkelpand daarin meegenomen. Klinkt goed, maar dan moet dat beloofde rendement er wel in zitten. Reken dat voor voor aankoop vooral zelf nog even na.

Spotgoedkope Funda-kerk leent zich als weergaloze technoclub

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.