Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Keanu Reeves deed een ‘Keanu Reevesje’ met zijn Matrix-salaris

De status van Keanu Reeves als meest vriendelijke en onbaatzuchtige Hollywood-acteur is maar eens onderstreept. Lad Bible ontdekte dat hij 70% procent van zijn salaris dat hij ving met The Matrix heeft gedoneerd aan onderzoek voor de bestrijding van kanker. Leukemie, om precies te zijn.

Internet en social media staan vol met verhalen over zijn goede daden, waarover hij zelf overigens nooit iets naar buiten brengt. Niet voor niets wordt Keanu Reeves hyperbolisch ‘de aardigste persoon op aarde’ genoemd. Een klein overzicht van zijn random acts of kindness zie je hier.

Keanu Reeves besteedde Matrix-salaris aan kankeronderzoek

Aan die waslijst kan nog een act of kindness worden toegevoegd, al was die niet zo random. Zijn zusje Kim was in 1991 gediagnosticeerd met leukemie, waarna ze een strijd voerde van ongeveer tien jaar lang. Aanvankelijk zette Keanu Reeves zijn leven in de wacht om haar te verzorgen, waardoor de Matrix-sequels vertraging opliepen. Ook verkocht de acteur zijn huis, om dagelijks bij haar te kunnen zijn.

keanu reeves, salaris, matrix, kanker, onderzoek
Keanu Reeves met zijn zussen Kim (l) en Katrina (r) (Afbeelding: Getty)

Dat hij veel geld doneerde aan kinderziekenhuizen en kankeronderzoek en een liefdadigheidsstichting opzette om zieke kinderen te helpen, was al bekend. Nu blijkt dat 70% van zijn Matrix-salaris is gedoneerd aan kankeronderzoek. Voordat de SciFi-klassieker in 1999 uitkwam, kreeg hij 10 miljoen dollar. Na de première kreeg hij nog eens een box office-bonus van 35 miljoen dollar. Direct daarna loodste hij 31,5 miljoen dollar door om kankeronderzoek te bekostigen. Zelf heeft Keanu Reeves hier nooit iets over verteld, simpelweg omdat het een van de weinige Hollywood-acteurs is die niet op zijn eigen ego kickt.

Gulle gift na John Wick

Zo zullen er de komende jaren nog wel wat niet vertelde verhalen uit het verleden opduiken. Want Keanu Reeves geeft zijn geld nou eenmaal liever uit aan anderen dan aan zichzelf. Dat bleek ook na John Wick: Chapter 4, toen hij zijn stuntmannen op bijzondere wijze bedankte.

Op dit moment is Keanu Reeves in verschillende landen te zien met The Matrix Resurrections, maar de bioscopen in Nederland zijn vooralsnog gesloten. Volgens Variety krijgt de 57-jarige acteur voor de sequel een salaris van tussen de 12 en 14 miljoen dollar, en daarbovenop komt nog een box office-bonus. Over twintig jaar lezen we wel weer wat hij daarmee heeft gedaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.