Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 28 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom Keanu Reeves te goed is voor deze wereld

Keanu Reeves is met films als The Matrix, Speed en John Wick een grote naam in Hollywood. Maar ondanks zijn geschatte vermogen van ruim 300 miljoen euro, zal je de acteur niet snel op diva-gedrag betrappen. Sterker nog, er zwerven zoveel verhalen van zijn goede daden op internet rond, dat hij ook wel de aardigste persoon ter wereld wordt genoemd.

Dat Keanu Reeves altijd zo bescheiden is gebleven, komt waarschijnlijk door zijn levensverhaal. Hoewel we hem als succesvol beschouwen, heeft hij in zijn leven aardig wat tegenslagen gekend.

Keanu Reeves had moeilijke kindertijd

De vader van The Matrix-acteur worstelde met een drugsverslaving en verliet zijn familie toen hij pas twee jaar oud was. Uiteindelijk werd hij in 1992 gearresteerd voor de verkoop van heroïne op Hilo Airport in Hawaï.

Nadat zijn ouders in 1966 scheidden, verhuisde zijn moeder en zusje naar Sydney in Australië, vervolgens naar New York City en uiteindelijk naar Toronto in Canada. Daar bracht Keanu Reeves het grootste gedeelte van zijn jeugd door.

De acteur uit had het, onder meer vanwege dyslexie, moeilijk op school. Daardoor ging hij naar vier verschillende middelbare scholen en stopte hij toen op 17-jarige leeftijd. In een interview deelt hij dat hij op die leeftijd ook besloot om acteur te worden.

Carrière als acteur

Vanaf dat moment volgde Keanu Reeves ‘s avonds acteerlessen en ging hij in theaterproducties spelen. Zijn eerste tv-rol was in een lokaal televisieprogramma in Toronto, waarin hij een ‘stoer straatkind’ speelde. Uiteindelijk verhuisde hij in 1986 naar Los Angeles om het in Hollywood te proberen.

Zijn grote doorbraak kwam uiteindelijk in 1989 met de film Bill & Ted’s Excellent Adventure. Keanu Reeves speelde vanaf dat moment in verschillende films, waaronder de film Speed met Sandra Bullock. Tijdens het filmen van die blockbuster overleed zijn beste vriend River Phoenix.

Tegenslag na tegenslag

Daar houdt de tragedie nog niet op. Eind 1999 werd zijn dochter doodgeboren, in hetzelfde jaar dat hij met zijn meest iconische rol in The Matrix op het grote scherm verscheen. Keanu en zijn vriendin Jennifer Syme gingen vanwege het verlies van hun kindje uit elkaar, maar bleven vrienden tot de dood van Syme. Zij overleed in 2001 na een auto-ongeluk.

Eigenlijk zou Keanu Reeves dat voorjaar beginnen met het filmen van de Matrix-sequels, maar hij nam een tijd vrij om te rouwen. In een later interview vertelt hij dat het verlies van Syme en hun kindje de reden is dat hij daarna niet meer aan serieuze relaties is begonnen. Gelukkig vond hij in 2019 toch nog de liefde: hij heeft inmiddels een serieuze relatie met kunstenares Alexandra Grant.

Random acts of kindness van Keanu Reeves

Al dit verlies heeft hem niet bitter gemaakt, integendeel. Het internet staat vol met ‘Keanu Stories’. Zo reist Keanu Reeves ondanks zijn vermogen gewoon nog met de metro en staat hij zelfs op voor een vrouw met een zware tas. Hij stopt altijd om met fans te praten of op de foto te gaan. En toen zijn vlucht naar Los Angeles een noodlanding moest maken, regelde hij vervoer voor zichzelf én een aantal medepassagiers. Onderweg speelde hij gids en las hij feiten over Californië voor vanaf zijn telefoon.

Zo zijn er nog tal van andere verhalen over het feit dat de John Wick-acteur zo’n beetje de meest aardige persoon op aarde is en altijd bescheiden is gebleven. Meerdere keren leverde hij een gedeelte van zijn salaris in, zodat er een grote ster voor de film gecast kon worden of, in het geval van The Matrix sequels, zodat er meer geld in special effects gestoken kon worden.

Kinderziekenhuizen en kankeronderzoek

Maar zijn acts of kindness gaan verder dan opstaan voor vrouwen in metro’s. Hij doneert veel geld aan kinderziekenhuizen en kankeronderzoek en runt zelfs een liefdadigheidsstichting die zieke kinderen helpt. Hij zette deze stichting op nadat zijn zusje Kim tien jaar lang tegen leukemie vocht.

En alsof je nog niet genoeg onder de indruk was, heeft hij tijdens het filmen van The Matrix een crewlid een kerstbonus van 20.000 dollar gegeven, omdat hij hoorde dat de man familieproblemen had. Ook gaf hij de twaalf stuntmannen waarmee hij werkte op de set van The Matrix Reloaded allemaal een gloednieuwe Harley Davidson-motor cadeau. “Ik wilde gewoon de jongens bedanken die me hebben geholpen deze film te maken”, vertelt hij in een interview.

Reden genoeg om Keanu Reeves te supporten en The Matrix: Resurrection in december in de bioscoop te bekijken dus. Tot die tijd zal je het met deze 10 films van de acteur moeten doen die je waarschijnlijk nog niet kent.

The Matrix 4: eindelijk de officiële titel en eerste beelden onthuld

InsiderGraziaNew Yorker

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.