Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Jonge miljardair duikt op in Japan: wie is dit slimme ventje?

Nederland telt om precies te zijn twaalf miljardairs. De rijksten der aarde werden onlangs in één dag 36 miljard euro rijker en sinds kort heeft ook Japan er een nieuwe miljardair bij. Wie is deze 32-jarige Japanner Shunsaku Sagami?

Sagami is zeker niet de jongste miljardair op aarde, dat is deze 18-jarige Italiaan. Wel behoort hij de de jongste miljardairspuppy’s op aarde, te weten dat er maar vijftien rondlopen die jonger dan 30 jaar zijn. En in tegenstelling tot velen onder hen, is deze Japanner volledig selfmade. Hij spotte simpelweg een gat in de markt.

De carrière van Shunsaku Sagami

De jonge ondernemer is oprichter en ceo van M&A Research Institute Holdings. Het bedrijf dat hij in 2018 oprichtte, opereert voornamelijk in de financiële sector en focust op fusies en overnames. Sagami was zijn tijd vooruit: hij maakt ruimschoots gebruik van kunstmatige intelligentie om potentiële klanten te matchen aan bedrijven voor eventuele overnames. Daarmee is het M&A Research Institute in staat om binnen zes maanden een deal te sluiten voor de overname van een bedrijf, terwijl andere bedrijven in de sector daar gemiddeld een jaar voor nodig hebben.

Hoewel miljardair Shunsaku Sagami zijn carrière is gestart in de marketingindustrie, wist hij als net afgestudeerde in 2015 een mode-mediabedrijf uit de grond te stampen. Het bedrijf werd overgenomen door het Japanse Vector en maakte een doorstart onder de naam Smart Media. Onder de vleugels van het nieuwe bedrijf startte Sagami met zijn bijdrage aan de overname van andere bedrijven.

Daar zag hij het gat in de markt: veel overnames verliepen wat hem betreft inefficiënt. Bedrijven die werden aangeboden ter overname, kwamen maar lastig in contact met de juiste potentiële kopers. Het bedrijf van zijn opa – dat ten onderging bij gebrek aan jonge ondernemers die het wilden overnemen – was de druppel. Volgens Forbes behoort 99 procent van alle bedrijven in Japan tot het midden- en kleinbedrijf, maar heeft slechts één derde van deze bedrijven een opvolger.

Van marketeer tot miljardair

En in dat gat is M&A Research Institute gesprongen. Dankzij kunstmatige intelligentie wordt de ideale opvolger gezocht en wordt de verkopende partij gekoppeld aan de koper. Het bedrijf pakt zelf een percentage van de deal, mits het een succesvolle overname is. En daar kan de 32-jarige dus een flinke boterham van eten. Het bedrijf realiseerde ruim 4.000 succesvolle overnames in 2022. Sinds de start van het bedrijf in 2018 groeide het bedrijf jaarlijks met zo’n 200 procent. De omzet van 2022 was gelijk aan 28,8 miljoen dollar, met een winst van zo’n 9,8 miljoen dollar. Het vermogen van Sagami wordt momenteel geschat op ruim één miljard dollar en intussen heeft hij zo’n 90 mensen in dienst.

Deze 18-jarige Italiaan is nu de nieuwe jongste miljardair ter wereld

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.