Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 16 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Bizar: dit verdient ‘s werelds rijkste man Jeff Bezos per seconde

De CEO van Amazon, Jeff Bezos, bedacht het idee om boeken te gaan verkopen op internet en bouwde dat idee uit tot één van de meest succesvolle bedrijven ooit. Dat leverde hem een flink vermogen op. Zo flink zelfs, dat hij vaak de rijkste man op aarde is en binnenkort ‘s werelds eerste biljonair is. Maar hoeveel vermogen heeft Jeff Bezos precies?

De beste man verdient miljarden. Daar is eigenlijk al niets bij voor te stellen, maar je mond valt al helemaal open als je vervolgens uitrekent hoeveel Jeff Bezos per seconde verdient.

Rijkste man op aarde

De CEO van Amazon is een stuk minder bekend dan bijvoorbeeld Elon Musk, maar hij is ook een stuk rijker. Op het moment van schrijven is Jeff Bezos de rijkste man op aarde, alhoewel hij die plek in soms even moet afstaan aan Bill Gates.

Volgens de Bloomberg Billionaires Index heeft Bezos momenteel een vermogen van 143 miljard dollar. Het bedrag dat hij per jaar op zijn rekening gestort krijgt, wordt geschat op 78,5 miljard dollar. Per maand komt dat neer op ongeveer 6,5 miljard dollar.

Modaal maandsalaris per seconde

Nu we toch vrolijk aan het rekenen zijn, gaan we nog even door. Jeff Bezos verdient 1,5 miljard per week, meer dan 8,9 miljoen per uur, 149.353 dollar per minuut en houd je vast, 2.489 dollar per seconde. Het modale maandsalaris van Nederlanders is 2.855 euro, wat betekent dat Jeff Bezos in één seconde ongeveer evenveel verdient als Jan Modaal in een maand.

Zijn enorme rijkdom wordt ook duidelijk als je weet dat Jeff Bezos net zoveel vermogen heeft als het hele Bruto Binnenlands Product (BBP) van Angola. Maar zijn vermogen is zelfs groter dan het BBP van IJsland, Afghanistan en Costa Rica bij elkaar.

Hoe komt hij aan zijn vermogen?

Ja, als CEO van één van de meest succesvolle bedrijven heb je een mooi salaris. Toch is zijn daadwerkelijke jaarsalaris als CEO van Amazon ‘slechts’ 81.840 dollar (ruim 73.000 euro). Daarmee verdient hij minder dan de meeste Amerikaanse politici. Dit kan natuurlijk omdat het grootste deel van zijn vermogen uit zijn aandelen van Amazon komt.

Hij is niet de enige die daar rijk mee is geworden. Hoewel zijn ouders in eerste instantie het hele concept van Amazon niet helemaal snapten, investeerden ze op een gegeven moment toch 250.000 dollar in het bedrijf. Het was een slimme zet om op hun zoon te wedden. De waarde van die 250.000 dollar is momenteel 30 miljard.

Jeff Bezos is sowieso het typische voorbeeld van een miljonair die zijn geld niet zomaar op een bankrekening laat staan, maar het gebruikt om nog meer geld te verdienen. In 1998 investeerde hij 1 miljoen in Google. Natuurlijk kwam hij aan die miljoen door zijn bedrijf, maar zelfs als je zijn verdiende miljarden uit Amazon weglaat, zou hij alsnog miljardair zijn.

De coronacrisis en het vermogen van Jeff Bezos

Zelfs de coronacrisis weet het vermogen van Jeff Bezos niet te slinken. Sterker nog: tijdens de crisis ziet hij zijn vermogen alleen maar stijgen. Aan het begin van de crisis kon Amazon niet ontkomen aan een flinke daling in de koersen. Maar inmiddels heeft het aandeel met 2.300 dollar per aandeel zelfs het hoogste niveau ooit bereikt.

Nu de hele wereld massaal thuiszit en minder naar de winkel gaat, bestellen mensen hun spullen eerder online. Dat heeft trouwens niet alleen een positieve gevolgen voor Jeff Bezos zelf. Vorige maand nam Amazon maar liefst 75.000 extra mensen aan, omdat ze de vraag niet aan konden. Dat is goed nieuws nu het aantal werklozen in Amerika enorm is door de coronacrisis.

Lees ook: Zoveel verdient Lionel Messi per seconde

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.