Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 19 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Bill Gates is weer nummer één: dit is de top 5 rijkste mensen op aarde

Microsoft-oprichter Bill Gates mag zich weer de rijkste mens ter wereld noemen. Op de Bloomberg Billionaires Index is hij Amazon-CEO Jeff Bezos gepasseerd, die door een echtscheiding een deel van zijn vermogen moest afstaan. Dit is de nieuwe top 5 rijkste mensen op aarde.

De rijkste mensen op aarde

In de top 5 rijkste personen ter wereld is het stuivertje wisselen en dan vooral tussen de lijstaanvoerders Bill Gates en Jeff Bezos. De Bloomberg Billionaires Index is een top 500 met de rijkste mensen op aarde. De eerste Nederlander op de lijst is Charlene de Carvalho-Heineken, die sinds 19 november met een vermogen van omgerekend 15,9 miljard dollar op plaats 77 staat. De dochter van Freddy Heineken is grootaandeelhouder van Heineken NV. De tweede Nederlander is Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, die met een vermogen van 4,59 miljard dollar op plaats 450 staat. De vermogens van beide Nederlanders vallen zelfs bij elkaar opgeteld in het niet bij de top 5 rijkste personen ter wereld.

1. Bill Gates: vermogen van 110 miljard dollar

Bill Gates, microsoft, rijkste mensen op aarde, vermogen, rijkste personen ter wereld
Bron: AFP / Nicolas Asfouri / AFP

Het verhaal van de 64-jarige Bill Gates is bekend. In 1975 richtte hij samen met Paul Allen Microsoft Corporation op, het bedrijf dat al snel de leiding in de markt voor pc-besturingssystemen nam. In 1995 werd Bill Gates voor het eerst uitgeroepen tot rijkste mens ter wereld en sindsdien is hij niet meer uit de top weg te denken. Zijn aandelen in Microsoft heeft hij grotendeels verkocht of weggegeven; hij bezit nog maar 1 procent van de techgigant. Een groot gedeelte van zijn vermogen steekt Bill Gates in de Bill & Melinda Gates Foundation, waarmee hij zich inzet voor een betere wereld. Zijn Microsoft-aandelen zijn fors gestegen dankzij een megaorder in oktober van het Amerikaanse ministerie van defensie.

2. Jeff Bezos: vermogen van 109 miljard dollar

jeff bezos, rijkste mensen op aarde, vermogen, rijkste personen ter wereld
Bron: AFP / Mandel Ngan

Jeff Bezos is de man die als CEO het bedrijf Amazon liet uitgroeien tot het grootste handelsbedrijf op het internet. De 55-jarige Amerikaanse ondernemer en investeerder was Bill Gates gepasseerd op de lijst met rijkste mensen op aarde, maar door een recente echtscheiding heeft hij een deel van zijn vermogen af moeten staan aan zijn ex-vrouw MacKenzie Bezos. Zij is met stip gestegen op de Bloomberg Billionaires Index en staat nu op plaats 23 met een vermogen van 35,2 miljard dollar.

3. Bernard Arnault

Bernard Arnault, rijkste mensen op aarde, vermogen, rijkste personen ter wereld
Bron: AFP / Nicholas Kamm

Bernard Arnault is de enige niet-Amerikaan in de top 5 rijkste personen ter wereld. De 70-jarige Fransman is oprichter van Louis Vuitton Moët Hennessy, een luxeconglomeraat met een beurswaarde van ongeveer 155 miljard dollar. De groep bevat onder meer de merken Louis Vuitton, Dior en Fendi. Dat rijken gierig kunnen zijn, bewees Bernard Arnault in 2012. Destijds raakte hij in opspraak door een naturalisatie-aanvraag. De Fransman wilde de Belgische nationaliteit verkrijgen om te kunnen ontsnappen aan de Franse vermogensbelasting.

4. Warren Buffett

warren buffett, rijkste mensen op aarde, vermogen, rijkste personen ter wereld
Bron: EPA / Arne Dedert

De 89-jarige Warren Buffett staat al decennialang in de lijst met rijkste mensen op aarde. Hij staat bekend als ‘orakel’ is een van de meest succesvolle investeerders ooit. Als eigenaar van Berkshire Hathaway heeft hij meer dan zestig bedrijven in zijn bezit, van Duracell tot restaurantketen Diary Queen. Ook heeft hij als adviseur een aandeel gehad in het succes van onder meer Disney en Microsoft. Buffer gaat 99 procent van zijn vermogen weggeven. Samen met vriend Bill Gates richtte hij de Giving Pledge op, waarmee ze andere miljardairs vragen om uiteindelijk de helft van hun vermogen te schenken aan goede doelen.

5. Mark Zuckerberg

mark zuckerberg, warren buffett, rijkste mensen op aarde, vermogen, rijkste personen ter wereld
Bron: AFP / Josh Edelson

Verfrissend, er staat ook een millennial in de top 5 rijkste personen ter wereld. De 35-jarige Mark Zuckerberg is de oprichter van Facebook. Zijn bedrijf liep de laatste jaren door onder meer fake news en privé-schending behoorlijk wat imagoschade op. Maar dat neemt niet weg dat zijn vermogen ook in 2019 weer fors gestegen is. Met zijn totaalvermogen van 75,4 miljard dollar houdt hij Zara-oprichter Amancio Ortega achter zich in de top 5. Mark Zuckerberg heeft samen met zijn vrouw beloofd 99 procent van hun aandelen weg te geven aan goede doelen.

* De koers op het moment van schrijven: 1 euro = 1,1088 dollar

? Check ook: Inside Bill’s Brain: Netflix duikt in leven Microsoft-miljardair

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bill Gates is weer nummer één: dit is de top 5 rijkste mensen op aarde
Sluiten