Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe James Bond klaar om te tekenen: de nieuwe top 10 kansmakers

Wie wordt de opvolger van Daniel Craig? Dat vragen James Bond-fans zich ondertussen al jaren af. De nieuwste rangschikking van de Britse bookmakers levert een opvallend lijstje en een nieuwe koploper op.

Het is ondertussen anderhalf jaar geleden dat we afscheid namen van Daniel Craig als James Bond. Hoewel de Britse acteur al na Spectre zei te gaan stoppen met de iconische rol, is het nu echt definitief klaar. Sterker nog: fervente fans kunnen zelfs een tripje boeken naar de grafsteen van James Bond.

De nieuwe James Bond

Gelukkig is het onvermijdelijk dat 007 uit de dood op gaat staan. In totaal hebben zeven acteurs in de afgelopen zes decennia het iconische personage gespeeld, en daar gaat voorlopig geen einde aan komen. Sterker nog, de lucratieve megafranchise is sinds kort in handen van Amazon. Met het afscheid van Craig is het het perfecte moment voor een nieuw begin. Een nieuw gezicht. Een reboot.

De grote vraag is dan ook: wie gaat Daniel Craig opvolgen? Wie wordt de nieuwe James Bond? Volgens de castingbaas van de Bond-films is de zoektocht nog niet eens begonnen. De Britse tabloids geloven daar niets van en springen gretig op elk gerucht. Een Frans juicekanaal beweerde eind vorig jaar zelfs dat de nieuwe Bond stiekem al zou zijn geselecteerd: Aaron Taylor-Johnson, bekend van onder andere Bullet Train en Kick-Ass.

Dag Henry Cavill

Veel fans hoopten op Henry Cavill. De The Witcher-acteur was de vorige keer ook bijna Bond: hij was samen met Daniel Craig in de race voor de rol, maar moest het helaas afleggen tegenover zijn collega. Helaas is de beste man nu te oud voor een tweede kans: Bond-producent Michael G. Wilson gaf eerder al aan dat ze op zoek zijn naar een jonge dertiger, waarmee de franchise nog lang vooruit kan. Cavill is sinds afgelopen maand helaas geen dertiger meer.

Een hoop verschuivingen en veranderingen dus. Verschuivingen ja, want de Britse wedkantoren en bookmakers houden al sinds lang voor de release van No Time to Die een ranglijst bij, inclusief odds. De cijfers veranderen continu, maar door de jaren heen zijn er wel een aantal constante gezichten, waaronder dus die van Aaron Taylor-Johnson. We maken de balans op: wie zijn volgens de bookmakers op dit moment de grootste kanshebbers voor de rol?

Henry Cavill James Bond acteur
Henry Cavill (links) in The Man From U.N.C.L.E (Afbeelding: Warner Bros.)

Bijna een deal getekend

Op de eerste plaats staat de Bullet Train-ster. Met zijn 33 jaar, ervaring met actiefilms en good looks lijkt hij op papier de perfecte kandidaat. Een bron van de Britse tabloid The Sun beweerde zelfs onlangs nog het volgende: “Aaron deed in september een screentest voor de volgende Bond en de producers en Barbara Broccoli waren helemaal weg van hem. Hij is nu een van de koplopers.”

De Britse acteur zou als test zelfs al de beroemde geweerloop-scène gefilmd hebben, waarmee elke James Bond-film begint. “Die stap brengt hem een stap dichter bij het tekenen van een deal. De bazen van de franchise waren echt onder de indruk van zijn unieke mix van acteerintensiteit en zijn indrukwekkende back catalogue van actiefilms,” aldus de bron van The Sun. Een tabloid met een… niet al te beste reputatie, dus neem dit nieuws vooral met een korrel zout.

Aaron Taylor-Johnson James Bond
Aaron Taylor-Johnson (rechts) in Bullet Train (Afbeelding: Sony Pictures)

De top 10 kansmakers

Taylor-Johnson heeft op het moment van schrijven odds van 15-8. De acteur zei onlangs nog tegenover Vanity Fair dat hij alle speculatie “flatterend” vindt, maar maar heeft de geruchten dat hij in de running is zeker niet bevestigd of ontkend. Op de tweede plaats staat James Norton (5-2), een minder bekende acteur, maar dat is in het geval van de Bond-franchise juist een pre. Cavill staat alsnog op de derde plek, ondanks zijn leeftijd, met 3-1. De rangschikking ziet er op dit moment als volgt uit:

  1. Aaron Taylor-Johnson (15-8)
  2. James Norton (5-2)
  3. Henry Cavill (3-1)
  4. Tom Hardy (7-1)
  5. Richard Madden (7-1)
  6. Regé-Jean Page (8-1)
  7. Jack Lowden (10-1)
  8. Idris Elba (14-1)
  9. Callum Turner (16-1)
  10. Sope Dirisu (16-1)

Geen wetenschap (en meer Bond!)

Hoe de rangschikking er ook uitziet, feit blijft dat enkel de producenten achter de James Bond-films exact weten wat de huidige stand van zaken is. Bookmakers en tabloids speculeren er graag op los alsof het een halve wetenschap is, maar het blijft voorlopig bij puur entertainment, vermaak. Odds doen het altijd klinken alsof het allemaal berekeningen met veel gewicht zijn, maar in the end zeggen dit soort lijstjes meer over de wensen van het publiek dan over de daadwerkelijke toekomst van een franchise. Nog even geduld, dus! Gelukkig heb je in de tussentijd al een nieuw Bond-avontuur om te gaan checken, vol geweld, seks en King Charles.

The SunVanity Fair

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.